Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe AGF-specialist en traiteur geopend: Smaak! by Bryan

“Ik ben een moderne groenteman”

Tholen – In een tijd dat AGF-winkels gebukt gaan onder inflatie en diverse faillissementen al aankondigden, opent Bryan Wiersma (29) gewoon een eigen zaak: Smaak! By Bryan. Hij typeert zichzelf als een moderne groenteboer. Hij verkoopt ouderwetse groenteboerproducten en is tegelijkertijd een moderne traiteur met wereldkeuken. Dat trekt een jong publiek. Plus, in zijn wijn winkel is heel gezellig. Arm in arm, zwiert hij met klanten de winkel door, bij wijze van spreken dan.

“Ik heb geen toonbank, het zijn allemaal wandmeubels en -stellingen met in het midden een groot groente- en fruiteiland. Ik sta dus midden tussen de klanten en kan makkelijk contact maken”, zo schetst hij de indeling die hij helemaal zelf heeft bedacht. Toonen Winkelinterieurs hielp bij de uitvoering.

Die moderne indeling is niet alleen voor de sfeer goed, maar gaat ook derving tegen. “Die is minder dan 1%. Ik verpak alles voor in bakjes. Dat voorkomt uitdroging en is hygiënischer én daardoor kan ik heel goed inschatten hoeveel ik verkoop en weer nodig heb”, vertelt hij.

Met de opening van zijn eigen zaak in Hoofddorp gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. “Ik heb altijd gezegd, voor mijn dertigste wil ik een eigen zaak en ik ben nu nog 29 jaar en ik heb ‘m, dit voelt zo ongelofelijk gaaf.” Inflatie en hoge energiekosten hebben hem niet tegengehouden. “Er is altijd wat en over 2 jaar kan het weer anders zijn. Ik zag een heel leuk winkeltje, die moet ik pakken, dacht ik.”

De winkel is een maand open en die zijn ze goed doorgekomen. Vanaf dag één wisten klanten de winkel te vinden. De reacties daar en die op Facebook zijn laaiend enthousiast. Klanten komen ook terug, merkt Bryan. “Dat is de bevestiging dat je goed bezig bent. We staan echt tussen de mensen. Laatst kreeg ik al een doos Merci van een klant die zo dankbaar was voor de service. Aan die extra sfeer en gezelligheid hebben klanten behoefte, zeker ouderen. Soms ben ik de enige op een dag die ze spreken, daar moet je oprecht de tijd voor nemen en het niet doen voor klantenbinding.”

Achter de winkel is een half open keuken, waar de klanten naar binnen kunnen kijken. Dat geeft een stuk vertrouwen. “We doen alles zelf, van het koken van de krieltjes tot jammetjes, stamppotten, soepen maken tot poké bowls, bloemkoolpizza’s en ravioli. Qua maaltijden gaan we echt de hele wereld over.” Daarnaast biedt Bryan ook nog een breed assortiment aan groenten en fruit. “Ook voor raapsteeltjes en paarse winterwortels kunnen ze bij ons komen.”

Ballonnen bij opening van de winkel

Er komt een jonge doelgroep in zijn winkel. De meeste zijn tussen de 25 en 40 jaar, zo schat hij in. “Tussen 5 en 7 kunnen er zomaar nog 60 tot 70 maaltijden de deur uitgaan. Dat is nog wel lastig om in te schatten.”


Team Smaak! by Bryan

Bryan is bijna de helft van zijn leven al groenteman en leerde al doende. “Sommige mensen doen er wel een denigrerend over een groenteboer, maar het is echt een vak waarbij je van vele markten thuis moet zijn. Ik begon op mijn 15e bij Spronk in Velserbroek, dat waren echte rauwkostspecialisten. Daar begon ik kiwi’s te aaien en heel voorzichtig neer te leggen en zo ontdekte ik de liefde voor het vak. Op mijn 20ste begon ik bij een Turkse winkel en daar heb ik veel geleerd over de mediterrane keuken, gevulde paprika, aubergines, maar ook dadelcremes maken. Daarna ben ik bij De Groentehoek in IJmuiden gaan werken en heb daar een maaltijdservice helpen opstarten. Een groot succes waarmee we in 2019 tot winkelier van het jaar zijn verkozen. Zo heb ik me ontwikkeld tot all round groenteman, die het fijn vindt om te adviseren en te helpen en zo moet het ook.”


Alles is voorverpakt, daardoor is er nauwelijks verlies

Qua inkoop heeft Bryan vaste leveranciers op het Foodcenter Amsterdam. Met de Firma K. van der Spijk kan hij lezen en schrijven. “Ik ben nog van het ouderwetse contact en niet van het bestelling doorgeven. Van der Spijk is een familiebedrijf waar ik al jaren mee bekend ben. De mensen daar weten precies wat en hoe ik het wil. Daarnaast haal ik zoveel mogelijk Hollands product hier uit de omgeving direct van de telers, zoals waspeen, aardbeien en kersen. Verder uit het Noorden en zo lang als het kan, haal ik de vollegrondsgroenten. Met VersAlert werk ik samen voor de maaltijdcomponenten.”


De nieuwste trend: poké bowls

In de nabijheid van Smaak! by Bryan zijn twee supermarkten. Dat maakt dat Bryan zijn prijzen heel toegankelijk houdt. “Ik heb klanten die het helemaal niets uitmaakt wat ze betalen, maar ook klanten die op hun portemonnee letten. Daarom zorg ik altijd een hele goede aanbieding voor mensen met een kleiner budget zodat ze ook eens wat luxe fruit kunnen kopen bijvoorbeeld.”


Bryan wordt gelukkig van mooie andijvie

Foto's Toonen Winkelinterieurs, Smaak! by Bryan

Smaak! by Bryan
Genderplein 1
2134 DP Hoofddorp
[email protected]
FB Smaak By Bryan


Toonen Winkelinterieurs

Landscheidingsweg 12
3962 RC Wijk bij Duurstede
+31 (0)343 563030
[email protected]   
www.toonenwinkelinterieurs.nl