Het eerste grapefruit in Spanje werd half oktober geplukt. Dat is iets later dan gebruikelijk en ook de opbrengst is lager dan normaal, wat resulteert in aanhoudend hogere prijzen dan vorig seizoen.

Het Spaanse ministerie van Landbouw raamt de grapefruitoogst op 75.394 ton. Dat is 13,7% minder dan vorig seizoen en ook de laagste opbrengst van de laatste drie seizoenen. Daartegenover staat wel dat in de vorige twee jaargangen telkens een recordoogst werd opgemeten.

"Het gevoel is dat er nog meer fruit ontbreekt dan de officiële prognoses laten uitschijnen", zegt Miguel Barber, manager van Pomelos MBC, een bedrijf gespecialiseerd in de teelt en jaarronde afzet van grapefruit met een volume van ruim 16 miljoen kilo. "We zijn in week 42 begonnen met de oogst. Dat is iets later dan gebruikelijk en onze start viel samen met het einde van de aanvoer van product van het zuidelijk halfrond. Dat einde viel overigens eerder dan vorig jaar. Dat heeft er dus toe geleid dat de Europese ketens eerder overschakelden op Spaans grapefruit."

Miguel Barber vertelt dat de opbrengst in alle landen rond de Middellandse Zee zal dalen, zoals in Israël en Turkije. "Vooral in Turkije is het tekort opmerkelijk." Verder wijst hij er ook op dat hij niets merkt van de aanwezigheid van Mexicaans grapefruit, dat meestal toch de overgang maakt met het Zuid-Afrikaanse aanbod en dus concurrentie is voor het Spaanse product aan het begin van het seizoen. Ook vanuit Florida worden geen grote volumes verwacht, want de oogst heeft er te lijden gehad onder de doortocht van orkaan Ian. "Daarom sturen we nu meer hoeveelheden naar Frankrijk, waar ze meestal veel importeren uit Florida", zegt hij.

Door de droogte in de zomer overheersen de kleine maten. "Dat is natuurlijk wel vreemd in een jaar met minder fruit." Maar omdat er minder aanbod is, zijn de prijzen hoger dan aan het begin van het vorige seizoen en houden ze ook stand, wat goed van pas komt om de stijging van de teeltkosten te compenseren. "Maar met hogere prijzen kunnen we natuurlijk niet verwachten dat de vraag omhoogschiet. Het zou echt goed zijn mocht dit evenwicht zich gedurende het gehele seizoen kunnen handhaven."

Volgens het Spaanse ministerie van Landbouw is van alle citrus het areaal van citroen en grapefruit dit jaar het meest gegroeid, namelijk met meer dan 10%, voornamelijk in Andalusië en Murcia. "De reden waarom het areaal voor grapefruit zo hard toeneemt, is dat het op dit moment de meest winstgevende citrussoort is. Maar we lopen te hard van stapel, aangezien de verwachting is dat in 2025 de grapefruitoogst in Spanje met 85% zal toenemen. Dat is te veel voor een nicheproduct met een al sinds jaren zeer stabiele consumptie."

Voor meer informatie:
Miguel Barber
Pomelos MBC
Avinguda de l’Estatut, 5 . P. I. Les Vinyes
46711 Miramar (Valencia) - Spanje
Tel: +34 962 81 91 08
info@pomelosmbc.com
www.pomelosmbc.es