Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christine Bonnet, Coopenoix

Kwaliteit Franse walnoten belangrijk voordeel tegenover concurrentie

Voor de BOB-walnoten uit Grenoble is het 2022-seizoen op 26 september 2022 officieel van start gegaan. Het wordt een veelbelovend seizoen. "We verwachten dit jaar een zeer goede walnotenoogst, met een opbrengst van ongeveer 7000 ton, waarvan 1000 ton biologisch geteeld. Hoewel we ons deze zomer enigszins zorgen maakten over de droogte, kwam de regen op het juiste moment: we kunnen daardoor toch optimistisch zijn over de oogst van dit jaar. De maten van de walnoten zijn als gevolg van een gebrek aan water kleiner dan gewoonlijk, maar de kwaliteit ervan is dit jaar echt goed. In de drie weken die het seizoen inmiddels duurt hebben we daarom ook geen retouren of andere problemen gehad", vertelt commercieel attaché van de coöperatie Christine Bonnet.

De BOB walnoten uit Grenoble: strenge controle voor een optimale kwaliteit
Kwaliteit is een van de speerpunten van Coopenoix, een waarde die voor de coöperatie des te belangrijker is omdat deze BOB walnoten uit Grenoble aanbiedt. "Elk jaar wordt de oogstdatum van de walnoten vastgesteld door het Comité Interprofessionnel de la Noix de Grenoble (CING). Pas als de walnoten optimaal gerijpt zijn, kunnen we ze gaan oogsten. We volgen bovendien zeer strikte voorschriften inzake het beheer van de boomgaard. Alleen op deze manier kan een optimale traceerbaarheid worden gegarandeerd. Al deze maatregelen dragen bij aan de uitzonderlijke kwaliteit van walnoten uit Grenoble."

Strijden tegen een steeds agressiever wordende concurrentie
Het aanbieden van Franse walnoten van hoge kwaliteit is ook een belangrijk voordeel dat ervoor zorgt dat Coopenoix zich in Frankrijk en op de steeds concurrerender wordende exportmarkt kan handhaven. "De kwaliteit van onze walnoten is een van de belangrijkste voordelen ten opzichte van de walnoten uit andere landen. We staan erom bekend producten van kwaliteit aan te bieden, waardoor wij, ook al wordt het door de druk van de markt steeds moeilijker, klanten aan ons kunnen binden en die ook weten vast te houden. Onze grootste concurrenten zijn de Verenigde Staten en China. Chili heeft de laatste jaren echter veel gezaaid en zal daarom zeker ook in toenemende mate aanwezig zijn op de Franse en Europese markt. In een gebied waar 'made in France'-producten populair zijn, is het bijzonder om te zien hoe hard we moeten strijden om onze posities te kunnen behouden. Terwijl wij alles in huis hebben om walnoten zelf, lokaal te kunnen telen, worden deze producten toch ook uit de hele wereld geïmporteerd."

Stimuleren van de lokale teelt om de sector in stand te houden
In dit streven naar kwaliteit wilde Coopenoix ook benadrukken een 100% lokaal product te willen aanbieden: "We verkopen niet alleen hele walnoten, maar ook pitten. Daarvoor hebben we onze eigen kraakapparatuur. Van het telen tot het verwerken en verpakken: alles wordt ter plaatse gedaan, om een maximale samenhang met onze waarden en een steeds groter streven naar kwaliteit te kunnen bereiken. Onze coöperatie heeft zo echt lokaal impact. We moedigen onze klanten aan om lokaal te consumeren (op nationale of zelfs Europese schaal), niet alleen vanwege de kwaliteit van de producten, maar ook om al deze lokale teeltprocessen op middellange en lange termijn te kunnen behouden. Producten als walnoten invoeren die ook lokaal verkrijgbaar zijn, is zeker niet goed voor het milieu, maar we mogen de gevolgen voor de teeltbedrijven in Frankrijk ook absoluut niet onderschatten".

Een reactieve en op maat gemaakte service voor elke klant
Coopenoix verhandelt de walnoten op de Franse nationale markt, maar ook op de Europese markt (Duitsland, Italië, Scandinavië, Spanje, etc.) en exporteert ze bovendien op grote schaal. De coöperatie houdt zich verder heel actief bezig met de ontwikkeling van nieuwe markten. Coopenoix voorziet supermarkten, maar ook andere bedrijven binnen de voedingssector (leveranciers, banketbakkers, restaurants), van zakken met hele noten of pitten van tussen de 125 g en 800 kg. "We bieden verschillende walnootrassen aan als Franquette, Mayette en Parisienne, die samen de BOB walnoten uit Grenoble vormen. We geven in onze communicatie soms de voorkeur aan het ras Franquette, dat in bepaalde gebieden een goede reputatie heeft. We bieden daarnaast het ras Lara aan, dat een grotere maat heeft dan de drie eerder genoemde rassen. De Lara is ook een rondere noot, die op bepaalde markten erg populair is. Ten slotte is er het ras Fernor, afgeleid van de Franquette, dat zich goed ontwikkelt en steeds meer aan populariteit wint. We verhandelen onze noten in zakken en in bulkverpakkingen. Vorig jaar lanceerden we onze papieren zakken, speciaal voor biologische producten, waar veel vraag naar is. Dit jaar introduceren we onze recycleerbare plastic zakken. Behalve dit gevarieerde aanbod aan verpakkingen streven we ernaar onze klanten een snelle leveringsservice aan te bieden. Ons doel is om ons steeds meer aan te passen aan de eisen van onze klanten door elke klant kwaliteit en een reactieve en een op maat gemaakte service te bieden".

Voor meer informatie:
Christine Bonnet
Coopenoix
75, avenue de la Noix de Grenoble - B.P. 42
38470 Vinay, Frankrijk
Tel. : +33 (0)4 76 36 95 21
c.bonnet@coopenoix.com   
www.coopenoix.com    

Publicatiedatum: