"Minder buitenlandse concurrentie lijkt voordelig voor Nederlands koolseizoen"

Tholen - Op het gebied van afzet lijkt het een goed jaar te kunnen worden voor het rode en witte kool. "Het is voor ons een groeiseizoen geweest met weinig neerslag. Hierdoor is de groei wat gestagneerd en zou er her en der een kilo bij mogen. Buitenlandse concurrentie lijkt er minder, omdat er elders last is geweest van nog meer droogte, waardoor de prijzen naar een mooi niveau kunnen stijgen", vertelt een handelaar.

De redelijke prijzen zijn eigenlijk noodzakelijk, want ook in kool zijn de kosten dermate gestegen dat er voor veel telers zorgelijke situaties ontstaan. "Enerzijds zijn de energiekosten gestegen, wat resulteert in dure opslag. Het kan tot snelle verkopen leiden, maar iedereen wil toch wachten op de beste prijzen. De telers met zonnepanelen op de daken zijn nu spekkoper, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Anderzijds blijven de personeelskosten alsmaar groeien. Het minimumloon gaat met 10 procent stijgen, waardoor de kosten beginnen op te stapelen."

Het resulteert in de hoop van menigeen dat het een beter seizoen wordt dan vorig jaar. "De oogst is nog bezig en de laatste kolen zullen uiterlijk eind december gesneden worden. Voor de tijd van het jaar zijn de prijzen echter wel redelijk te noemen. De meesten zijn nu aan het oogsten. Daardoor is er wat minder aanbod. Uiteindelijk is de hoop dat de prijs, door een mindere buitenlandse concurrentie, hoog mag worden gedurende het seizoen. Wat betreft de consumptie moet het nog wel wat kouder worden voor men massaal naar de kool zal grijpen. De mooie temperaturen zijn voor ons niet ideaal. Het blijft echter afwachten hoe het gaat lopen, want de wereld is erg veranderlijk op het moment."

In de teelt is verder veel te doen om de zoektocht naar alternatieve, groene middelen voor de bescherming van het gewas. "Dit is noodzakelijk want het middelenpakket wordt kleiner en kleiner, maar alternatieven ontbreken. Middelen verdwijnen zo snel dat men niet de tijd krijgt om alternatieven te toetsen. Met als resultaat dat we straks genoegen moeten nemen met mindere kwaliteit, omdat insecten, ziekten en plagen onbeheersbaar kunnen worden."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.