Singapore: "Onze vraag is hoger dan wat we kunnen leveren"

"We zijn aan het uitbreiden, omdat de vraag toeneemt. Daarom voegen we volgende maand een extra stuk grond van 3000 m2 toe, waar we in januari zullen beginnen met de bouw en in het derde kwartaal met de teelt. Onze nieuwe faciliteit zal nog efficiënter zijn qua elektriciteitsverbruik en andere hulpbronnen, door de productieve apparatuur en schaalvoordelen," zegt Ray Poh, oprichter en directeur van Artisan Green, een vertical farm in Singapore.

Het ultieme doel voor de nieuwe faciliteit is om 100% autonoom te zijn. Artisan green ontwikkelt het besturingssysteem, dat een AI-laag heeft, zodat de faciliteit zo min mogelijk menselijke tussenkomst nodig heeft.

Gespecialiseerd in babyspinazie
De huidige faciliteit beslaat ongeveer 300 m2, die volledig wordt gebruikt voor het telen van groenten. "Nu we zo gaan opschalen, kunnen we de apparatuur efficiënter inzetten, zoals RSRS (Automated Storage and Retrieval Systems), slimme magazijnoplossingen en luchtzuiveringsunits om de ruimte te koelen."

"Op het gebied van koelen, besparen we aanzienlijk omdat we onze eigen aangepaste LED-lampen gebruiken. Omdat we zelf de kwaliteit en het ontwerp van de chips bepalen, evenals het spectrum, kunnen we een hogere efficiëntie behalen en ongeveer 30% aan energie besparen."

Nadat Ray zes jaar lang in de casinosector had gewerkt, besloot hij terug te gaan naar Singapore en zich te richten op groene sectoren en duurzaamheid. Toen kwam hij in aanraking met vertical farming. Al snel had hij een prototype bedrijf opgericht voor de teelt van babyspinazie. In 2018 was Artisan het enige bedrijf dat dit gewas teelde en sinds die tijd hebben ze zich gespecialiseerd in het teeltsysteem voor dit gewas.

Artisan levert hun producten aan groten supermarktketens, zoals Fair Price Finest, Little Farms en Ryan's Grocery, maar ook aan e-commerce platforms zoals Walmart en Amazon. Het bedrijf produceert inmiddels 1 ton groenten per maand. Dat is niet meer beperkt tot alleen babyspinazie, maar bevat nu ook verschillende kruiden (basilicum, bieslook, koriander, dille, munt, rozemarijn, tijm, peterselie), babyboerenkool en salademixen.

Kruiden leveren veel op
Volgens Ray liggen de kruidenprijzen hoger door voorraadproblemen. Normaal gesproken worden de kruiden geïmporteerd uit landen als Kenia en Marokko. Gezien de kwaliteit daarvan is de houdbaarheid van deze kruiden maar 4-5 dagen. Daarom zijn supermarkten zeer gemotiveerd om met lokale vertical farms samen te werken. Alhoewel de prijzen hoger liggen zijn de houdbaarheid en kwaliteit veel beter.

"Met de nieuwe farm kunnen we de prijzen nog iets verlagen, omdat we zeer efficiënte technologieën en automatisering gebruiken. In de nieuwe faciliteit kunnen we 25 ton oogsten, in vergelijking met de 1 ton van nu."

Momenteel heeft het bedrijf het productassortiment nog beperkt gehouden, omdat de vraag hoger is dan de maximale teeltcapaciteit. Babyspinazie is hun belangrijkste product, maar uiteindelijk zal het assortiment uitgebreid worden naar meer dan 30 verschillende gewassen. "We hebben te maken met een goed probleem en we hebben geluk gehad met de steun van onze klanten. Zij hebben het voor ons mogelijk gemaakt om met eerst één product te beginnen en daarna ons assortiment uit te breiden."

Ray zegt dat investeerders tegenwoordig iets positiever staan tegenover indoor farms. "Dat is ook wel logisch, gezien de ervaringen uit het verleden, waarbij er steeds nieuwe investeringsrondes nodig waren. Nu we onze nieuwe teeltfaciliteit met een teeltgebied van 5400 m2 in gebruik gaan nemen, verwachten we snel te kunnen profiteren van onze eigen software- en hardwaresystemen, waarmee we farms wereldwijd kunnen opschalen."

Voor meer informatie:
Ray Poh, oprichter en directeur
Artisan Green
ray@artisan.green 
www.artisan.green   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.