Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook de maatsortering is grof in de Apennijnen

Buitengewoon veel kastanjes in Italië

"De kastanjeoogst loopt stilaan ten einde. We hebben een nooit eerder geziene hoeveelheid verzameld en de maatsortering is middelgroot tot groot. We zitten eigenlijk op het opbrengstniveau van vóór de problemen met de Chinese wesp. Maar het verrassende is toch wel dat we én veel kilo’s hebben én een grote maatsortering", zegt Renzo Panzacchi, voorzitter van het Consortium van Kastanjetelers in de Bolognese Apennijnen. 

Renzo Panzacchi

"Het is op alle fronten een abnormale situatie. De oogstperiode is geslonken tot iets meer dan twee weken. Dat is bijna een week minder dan normaal. De temperaturen zijn hoog, eerder voor de verkoop van zomerfruit dan van herfstfruit en hierdoor is de markt wat afwachtend." 

Een machine zuigt de bolsters op. 

De telersprijzen voelen de impact van deze combinatie van factoren. In een paar dagen tijd waren er op de groothandelsmarkt van Bologna veel onverkochte kastanjes. "Op bepaalde dagen werden voor de kastanjes 7, 5 en 3 euro per kilo betaald, afhankelijk van de maatsortering. Maar eigenlijk zijn dit nog mooie cijfers. Ook op de dorpsfeesten zijn de prijzen goed, maar het probleem is dat de mensen geen grote hoeveelheden kopen", vertelt de voorzitter. 

Er worden netten gebruikt voor het verzamelen van de kastanjes in de Apennijnen rond Bologna. 

De telers hebben ook te maken met een tekort aan oogstmedewerkers. "Dit heeft geleid tot meer investeringen in mechanisatie, met de aanschaf van machines die de bolsters opzuigen. Er zijn ook telers die netten onder de kastanjebomen uitspreiden om het oogsten te vergemakkelijken. En met de juiste netten bereiken zelfs de larven van de gewone spiegelmot het terrein niet."

Publicatiedatum: