Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laurent La Morella, Lorre:

"Dezelfde kwaliteit Israëlische dadels leveren is door wisselkoers en klimaatverandering steeds uitdagender"

Tholen - Bij Lorre is het Israëlische dadelseizoen inmiddels, na wat vertraging, in volle gang. "We zijn een drietal weken later gestart dan vorig jaar, waardoor er nog 30% van de oogst aan de bomen hangt", vertelt Laurent La Morella van de Belgische importeur. "Er is recent wel wat regen geweest. Als dit blijft aanhouden, kan het nog de nodige gevolgen hebben voor die 30% die nog geplukt moet worden."

De late start heeft voor het fruit zelf geen nadelige gevolgen gehad, zo lijkt het. "Dankzij de late start hebben we kwalitatief beter, en vooral groter fruit. Er zijn meer grotere kalibers ten opzichte van vorig seizoen", geeft Laurent aan. "Wel werken we met zo'n 15 à 25 procent minder volume dan voorgaande jaren. Er zijn wel meer dadels dit jaar, maar omdat een deel niet is doorgegroeid naar de bruinrode dadel, valt dat volume weg. Veel zal nog afhangen van het laatste deel van de oogst die nog van de bomen komt."

Toch gaan de zaken ook bij de importeur, gespecialiseerd in de MedjoulPlus-dadel, moeilijker dan voorheen. "De vraag is wel redelijk stabiel, want de dadel is inmiddels een ingeburgerd product bij de meeste consumenten. De nieuwe dadels komen ook op een relatief schone markt terecht. Er is wel wat oogst van vorig seizoen te vinden, maar gezien het feit dat we drie weken later zijn gestart, is dit aantal wel aanzienlijk minder dan normaal. Voorheen konden klanten echter ook nog de goedkopere dadels appreciëren. Vandaag de dag wint kwaliteit het van prijs. Als mensen dadels willen, moet de kwaliteit gewoon top zijn. Goedkopere zijn er voldoende, maar die zijn toch minder in trek." Dit is toch wel enigszins opvallend te noemen, gezien de grote populariteit van 'goedkopere' supermarkten en producten met de gestegen kosten voor menig consument.

Kosten en klimaat maken dadelteelt steeds uitdagender
Ook in de dadelteelt zijn de kosten in deze tijden aanzienlijk gestegen. Laurent merkt dit ook op: "Zoals bij iedereen zijn de algemene kosten gestegen. Meer dan de helft van de telers hebben vorig jaar verlies geleden. Verder is ook de wisselkoers voor Israëlische telers uiterst nadelig. Het resulteert in aanzienlijk gestegen prijzen, maar deze willen we niet doorbereken aan onze klanten. De dadels moeten betaalbaar blijven; een commercieel gebaar dat erg gewaardeerd wordt door onze klanten en de telers."

Want voor de telers komen er naast de kosten nog meer uitdagingen om de hoek kijken. "Dat we 3 weken later gestart zijn, is geen incident. De klimaatverandering zorgt ervoor dat het een alsmaar grotere uitdaging wordt om dezelfde kwaliteit fruit te leveren. Het heeft gevolgen voor de tijd van oogsten en dus invloed op de volumes en kwaliteit van de dadels." Het weerhoudt de telers er vooralsnog echter niet van om te blijven investeren. "Om dezelfde kwaliteit te kunnen blijven garanderen, wordt ook steeds geïnvesteerd in betere sorteermachines, die sneller en efficiënter zijn, maar ook bijvoorbeeld insecten en schimmels kunnen detecteren." 

Naast jaarrond beschikbaarheid van dadels uit Israël, Jordanië of Zuid-Afrika, blijft het aanbod bij Lorre verder uitbreiden. "Buiten het hele gamma gedroogd fruit groeien we steeds meer in verse groenten en fruit, als citrus, appels, gember, limes, courgettes etc. De uitbreiding vergt wel de nodige tijd en arbeid, waardoor we recent ons team hebben versterkt met Dieter Van Halewyck. Hij zal zich richten op aan- en verkoop. Het is voor ons geen minuut te vroeg, want, ondanks de moeilijke tijden, hebben we het drukker dan ooit."

Voor meer informatie:
Laurent La Morella / Dieter Van Halewyck
Lorre
Werkhuizenkaai 112-154 mag. 39-40
1000 Brussel, België
+32 (0)479 977 328 (Laurent)
+32 (0)475 61 58 35 (Dieter)
sales@lorrenv.com