Ierse aardappelopbrengsten 15% gedaald

Teagasc heeft bevestigd dat de Ierse aardappelopbrengsten in 2022 jaar na jaar met ongeveer 10 tot 15% zijn gedaald. Het hoofdareaal in 2022 bedraagt 7.400 ha. Een aantal factoren heeft de opbrengst van dit jaar sterk beïnvloed. De belangrijkste daarvan waren de droge omstandigheden in veel gebieden en de uiteenlopende bodemgesteldheid. Ook de beschikbaarheid, of het gebrek daaraan, van irrigatiefaciliteiten heeft dit jaar een grote invloed gehad op de aardappelopbrengsten.

Shay Phelan, aardappelspecialist van Teagasc: "In sommige gebieden is de opbrengstdaling aanzienlijk groter dan 15%. In deze gevallen is het gecombineerde effect van het droge weer, de lichtere grond en weinig of geen toegang tot irrigatiesystemen een rol gaan spelen."

Volgens Teagasc bedroeg de gemiddelde aardappelopbrengst in 2021 47 ton/ha. Het areaal voor de teelt van primeuraardappelen in 2022 is 400 ha kleiner dan vorig jaar. Phelan: "De meeste aardappelen die de afgelopen weken zijn gerooid, zijn rechtstreeks op de markt gebracht. Hierdoor zijn de prijzen merkbaar gedaald."

Agriland.ie meldt dat hij eraan toevoegde dat de vanaf oktober geoogste gewassen bestemd zijn voor opslag en dat dit helpt om "de markten te reguleren".

Volgens de aardappelspecialist van Teagasc zijn telers zich zeer bewust van de hogere opslagkosten waarmee zij momenteel worden geconfronteerd. Bovendien is de Ierse aardappelteelt gedaald van 332.000 ha in 1850 tot iets meer dan 9.000 ha.

Gemengde opbrengsten niet van invloed op groei Iers chipsbedrijf
Hoewel de aardappelopbrengsten dit jaar wisselend waren en veel aardappelen uit de grond een hoog drogestofgehalte hebben, heeft dit de Ierse chipsfabrikant Keogh's er niet van weerhouden uit te breiden. Volgens Tom Keogh, CEO van Keogh's Crisps, doen de Ierse aardappeltelers het goed. "Het is een moeilijk seizoen geweest, met een zeer droge zomer die uiteraard een slechte invloed heeft gehad op de aardappelopbrengsten. Maar in een Europese context denk ik dat de Ierse telers er iets lichter vanaf zijn gekomen dan sommige andere landen op het continent en in het VK."

De aardappelen die voor de teelt van Keogh's Crisps worden gebruikt, worden allemaal geteeld op Keogh's Farm bij Donabate in Co. Dublin. Het bedrijf begon in de laatste week van augustus met oogsten en noteerde een gevarieerde oogst.

Bron: agriland.ie


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.