Fernando Serra van Laumont (Spanje):

"Het wilde paddenstoelenseizoen start in Spanje met lage volumes en hoge prijzen"

Het wilde paddenstoelenseizoen in Spanje gaat binnenkort weer van start met de eerste pluk in de Pyreneeën. Door de droogte en de vele bosbranden deze zomer in verschillende delen van het land heeft de sector geen duidelijk zicht op de beschikbaarheid van product, maar er worden zeker hogere prijzen verwacht in vergelijking met vorig seizoen. 

"Er is al product uit Roemenië op de markt, maar de Spaanse paddenstoel geniet meer aanzien vanwege zijn kwaliteit. We zien dat de markt zoals elk jaar weer uitkijkt naar de start van het Spaanse seizoen", zegt Fernando Serra, Fresh Manager bij Laumont, een bedrijf dat al meer dan 42 jaar gespecialiseerd is in de afzet van paddenstoelen. "Het heeft dit jaar weinig geregend in Spanje en de bossen liggen er droger bij dan normaal. Hopelijk regent het nog wat om de groei van de paddenstoelen te stimuleren. Door de droge en hete zomer zijn er ook meer bosbranden geweest, zoals in Zamora, waar nauwelijks productie wordt verwacht."

"Voor Berga, in het noorden van de provincie Barcelona, vlakbij de Pyreneeën, hebben we wel goede verwachtingen. Daar heeft het meer geregend dan in andere gebieden. Bij wilde paddenstoelen zijn we natuurlijk voor de volle 100% afhankelijk van het weer. Maar dat is precies ook de toegevoegde waarde van dit product, waarvoor een minutieuze controle van de koudeketen een fundamentele rol speelt", vult Fernando Serra aan.

In tegenstelling tot geteelde paddenstoelen, die Laumont ook op de markt brengt, kennen wilde paddenstoelen niet zulke hoge kostenstijgingen. "Voor geteelde paddenstoelen moet je rekening houden met de kostenstijgingen van energie, grondstoffen, lonen en transport, waardoor de winstmarges steeds krapper worden. Bij wilde paddenstoelen speelt de energiekost geen rol en de plukkers zijn niet in loondienst. Het zijn zelfstandigen die dagelijks hun oogst aan handelsbedrijven zoals Laumont afleveren. Bovendien hebben wilde paddenstoelen een hogere toegevoegde waarde en dus ook hogere prijzen in vergelijking met geteelde paddenstoelen." 

"We denken niet dat de prijs veel invloed zal hebben op de consumptie van wilde paddenstoelen in deze context van inflatie, want onze consumenten zijn over het algemeen mensen met een hogere koopkracht die het product zullen blijven kopen, zelfs als de prijs een beetje stijgt. Voorlopig reageren onze klanten begripvol op de prijsstijgingen. Het lijkt er dus op dat het een seizoen wordt met een lage beschikbaarheid en iets hogere prijzen", vertelt hij.

Laumont brengt ongeveer 40 soorten in verschillende maten en formaten op de markt. Het gros wordt in Spanje afgezet, ongeveer 30% gaat naar het buitenland. Tijdens de pandemie heeft het bedrijf een app ontwikkeld om de traceerbaarheid van wilde paddenstoelen te garanderen. Te allen tijde weet Laumont wie welke paddenstoelen heeft geplukt. "Zo kunnen we bij een mogelijk kwaliteitsprobleem altijd contact opnemen met onze verzamelaar en dus toewerken naar een systeem van uniforme kwaliteitsnormen. In de pandemie hadden we veel vrije tijd die we nuttig besteed hebben aan innovatie. We hebben in die zin ook een website gelanceerd voor directe verkoop aan de consument", zegt Fernando.

Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. "Vijf jaar geleden hadden we een omzet van nog geen € 15 miljoen, het voorbije seizoen sloten we af met ruim € 30 miljoen. We hebben steeds trouwere klanten. Een deel houdt constante aankoopvolumes aan, een ander deel bestelt steeds meer hoeveelheden."

Voor meer informatie:
Fernando Serra
Laumont
Mob: +34 615361123 (Spanje)
fernando.serra@laumont.es 
www.laumont.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.