Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumptie van appelen in Europa zal naar verwachting dalen in 2022/23

De marktvooruitzichten voor de appelsector worden bepaald door het negatieve effect van het warme en droge weer in grote delen van de EU en door de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne op de energieprijzen. Dit leidt weer tot bezorgdheid over de kosten en het aanbod van productiemiddelen en de toekomstige oogstomstandig-heden. Daarnaast zal de inflatie van de voedselprijzen ook gevolgen hebben voor de portemonnee van de Europese consument en zijn beslissing om al dan niet fruit te kopen.

Verwacht wordt dat de consumptie van appelen in de EU in 2022/23 licht zal dalen tot 12 kg per capita, voornamelijk als gevolg van een stijgende inflatiedruk en een algemene daling van de consumptie van vers fruit. Door de hogere elektriciteitsprijs, de hoge productie in Polen en de verwachte lagere kwaliteit zou het aandeel van appelen voor de verwerking moeten toenemen.

Sinaasappelen
De sinaasappeloogst in de EU zal in 2022/23 naar verwachting dalen tot een van de laagste niveaus sinds 2015/16 als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, met name in Spanje. Ondanks de verwachte lage sinaasappeloogst en hogere prijzen zou de hoeveelheid voor verse consumptie minder kunnen dalen dan die voor verwerking.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: