De Franse coöperatie Origines Cévennes, bekend van haar zoete ui uit de Cévennes, levert ook appels, waaronder de karakteristieke Reinette du Vigan. De organisatie blikt vooruit op het komende appelseizoen en op de uitdagingen binnen de biologische teelt.
"De Reinette du Vigan is een zeldzaam product met een echte identiteit die we moeten behouden"
© Origine CévennesDe Reinette du Vigan is een oud appelras dat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt geteeld in de vallei rond Le Vigan, en tegenwoordig uitsluitend daar voorkomt. Teler Grégoire Metge, lid van de coöperatie, teelt samen met zijn compagnon Boris Aurières bijna vier hectare van dit ras. Volgens Metge is de Reinette du Vigan "een appel met toekomst. Een zeldzaam product met een sterke identiteit, dat we moeten behouden en promoten, zodat consumenten haar bijzondere kwaliteiten kunnen ontdekken."
De twee telers plannen nog eens drie hectare extra aanplant om de teelt van dit verdwijnende ras voort te zetten. De teelt van de Reinette du Vigan is de afgelopen jaren namelijk flink teruggelopen. "De klimaatverandering verstoort de winterrust van de bomen, en de overstromingen van 2000 hebben onze boomgaarden zwaar getroffen. Gelukkig biedt de vallei van de Arboux zeer gunstige omstandigheden voor deze teelt," aldus Metge.
De fruitteler nam de boomgaard van zijn schoonvader over, die op zijn beurt het bedrijf van zijn vader erfde. Sommige bomen zijn inmiddels meer dan 60 jaar oud. De appels groeien in een open boomgaard: niet in rijen of aan draadgeleiding zoals in moderne teelten, maar op traditionele wijze, wat ook betekent dat de oogst nog met ladders plaatsvindt. Daardoor liggen de opbrengsten lager: gemiddeld rond de 20 ton per hectare verkoopbaar fruit, met dit jaar een bruto-opbrengst van circa 35 ton.
© Origine Cévennes
Boris Aurieres en Grégoire Metge van GAEC de la Borie
De Reinette du Vigan onderscheidt zich door haar geelgroene schil met rode stippen en een zoet frisse smaak. Ze is geschikt om zowel vers te eten als te verwerken in gebak, stoofschotels of compotes. "In een steeds competitiever appelsegment weet de Reinette du Vigan zich te onderscheiden dankzij haar aromatische kwaliteiten en haar rustieke karakter," zegt Camille Finiels, projectleider van de coöperatie. "Ze wordt soms ten onrechte als melig bestempeld, terwijl ze juist een zachte, smeltende textuur heeft met subtiel zoet-zure tonen."
© Origine Cévennes
Biologische appels: "Zware concurrentie op een al verzadigde markt"
Naast de Reinette du Vigan teelt en verhandelt Origines Cévennes ook moderne rassen als Crimson Crisp®, Opal®, Dalinette en Goldrush®. In totaal produceert de coöperatie ongeveer 180 ton appels op 9 hectare.
Volgens Carl Grandidier, commercieel verantwoordelijke bij Origines Cévennes, wordt de afzet van biologische appels dit seizoen bijzonder moeilijk. "De Europese markt kent dit jaar een hoge productie, met opbrengsten die ruim boven die van vorig jaar liggen. Daardoor is de concurrentie groot op een markt die eigenlijk al verzadigd is," legt hij uit.
"Consumenten blijven zoeken naar appels met onderscheidende smaakeigenschappen, maar we zien dat het esthetische aspect een steeds belangrijkere rol speelt in hun aankoopbeslissing. De Reinette du Vigan vormt daarop de uitzondering: ze wordt juist gewaardeerd om haar authenticiteit en unieke karakter. Helaas is ze lastig te telen, omdat ze grote temperatuurverschillen nodig heeft om goed te rijpen. Daarom verkopen we haar vrijwel uitsluitend lokaal, in beperkte hoeveelheden."
© Origine Cévennes
Crimson Crips
Verwerkte producten: "Verschillende nieuwigheden voor het nieuwe seizoen"
Naast verse producten biedt de coöperatie ook een lijn verwerkte producten aan, waaronder appelsap, uienconfits, soepen, confituren en kastanjemeel.
"Het voordeel van onze verwerkte producten – zowel van appels als van andere gewassen – is dat we hiermee fruit kunnen valoriseren dat door uiterlijke imperfecties niet geschikt is voor de versmarkt," licht Grandidier toe. "Voor het nieuwe seizoen introduceren we verschillende innovaties: een 'délice de pommes' vergelijkbaar met een gelei, een nieuwe ui-appelconfit en een uientaart-basis voor hartige bereidingen. Dankzij deze productlijn kunnen we het hele jaar aanwezig blijven op de markt, terwijl onze verse producten slechts seizoensgebonden beschikbaar zijn."
© Origine CévennesVoor meer informatie:
Camille Finiels, Projectleider
Origine Cévennes
Tel: +33 4 67 82 08 26
oignon-doux-des-cevennes.fr