Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Frankort & Koning, dynamische ontwikkeling van jong bedrijf

Je bent jong en je wilt wat is een gezegde dat zeker past op het im-, export- en commissionairsbedrijf Frankort & Koning. Met dien verstande dat 'wat' in dit verband te zwak is uitgedrukt. Want de oprichters Martin Frankort en Theo Koning hebben, sinds zij drie jaar geleden van start gingen, dubbel en dwars bewezen heel veel in hun mars te hebben.

Feiten? In die korte tijd zijn ze de grootste koper op de coöperatieve Veiling Venlo geworden, waar ze de eigen inkoop verzorgen en voor zo'n 20-tal (exporteurs/groothandelaars) als inkoper optreden. Per 1 februari 1988 is een filiaal van F & K op het veilingterrein van Westland-Noord in Poeldijk gestart en per 1 januari 1988 zijn de handelsactiviteiten losgekoppeld van de overslag, verlading, intern transport en verpakkingswerk en ondergebracht in een nieuw bedrijf, Laadgoed, met een eigen directie.

Theo Koning, directeur Frankort & Koning

Martin Frankort, die de leiding van de inkoop heeft, begon 14 jaar geleden met zijn vader een commissionairsbedrijf. Theo Koning is vanaf 1973 als verkoper en daarna als directeur werkzaam geweest bij een bedrijf in het Westland. In 1982 zette hij een eigen zaak op, Westland Partners. Drie jaar later kwam het tot een splitsing van taken. Een stuk van de export van Westland Partners werd toen overgebracht naar Frankort & Koning.

Theo Koning: "Dat is een vooral strategische beslissing geweest. Er kwam toen namelijk een enorme ontwikkeling in het Venlose veilinggebeuren op gang. We zagen hier, afgezien van de uitstekende geografische ligging van Venlo, een enorm sterke productiegroei die grotendeels door exporteurs uit het Westen werd opgekocht. De groei van de productie in Venlo is niet door de lokale handelshuizen opgevangen. Op het ogenblik [1988] doen we zo'n 20% in de Duitse markt, 20% in de Oostenrijkse, 25% in de Franse markt en 15% in de binnenlandse markt. De rest is verdeeld over België, Scandinavië, Zwitserland en Engeland. Daarnaast hebben we natuurlijk als commissionairs een belangrijk stuk dienstverlening."

Martin Frankort roept een medewerker op

Drie jaar gelden begonnen we met 8 mensen, telt het bedrijf thans in totaal 28 man. "Ons spectaculaire succes", zegt Theo Koning, "is vooral te danken aan de hoge kwaliteit, grote inzet en het teamwerk van al onze medewerkers. Constant zijn we op zoek naar goede medewerkers die zich bij ons thuis voelen. Wij grijpen hier kansen die anderen lieten liggen. Reputaties in deze branche zijn weinig waard als je het niet elke dag weer waarmaakt. Het succes van een bedrijf in onze branche is geheel afhankelijk van haar team van medewerkers: wij verkopen immers een dienst en geen product."

Sinds anderhalf jaar houdt F&K zich ook bezig met import uit Spanje, Frankrijk en Oostenrijk. Wat Spanje betreft gaat het voornamelijk om paprika's, tomaten, komkommers, meloenen, ijsbergsla, courgettes en aubergines, grotendeels van het merk Presty.

Een moderne palletwikkelmachine

De potentiële omzet bij de start van F&K in 1985 bedroeg in totaal 14 miljoen, in 1987 was deze omhoog gesprongen tot 43 miljoen. Koning: "Vooral voor Frankrijk zien we meer mogelijkheden dan enkele jaren terug het geval was. Als hoofdproducten voor de export naar dat land komen in aanmerking Hollandse producten als tomaten, vleestomaten, aubergines, witlof, radijs, kassla en paprika. Verder komkommers en knolselderij. Van de Nederlandse vleestomaten wordt 35% in de Venlose agglomeratie geproduceerd.

Gaat het F&K in het zaken doen flink voor de wind, dat kan zeker niet worden gezegd van de plannen die het bedrijf koesterde voor een ruimere behuizing op het Venlose veilingterrein. Negen maanden geleden werden met het veilingbestuur besprekingen gevoerd over de huur van een nieuwe accommodatie van 3200 m2 op het veilingterrein. Volgens Theo Koning is dat plan door het vestigingsbeleid van de CVV de mist ingegaan. "Op jaarbasis zou de huurprijs van een dergelijke behuizing ongeveer ƒ 150.000 hoger liggen dan in het Westland. Vandaar dat we maar besloten hebben een filiaal in Westland-Noord te openen en ons voorlopig met de huidige, veel te krappe ruimte te behelpen."

Hollandse groenten naar Oostenrijk

Bron: Primeur 13 - Jaargang 02 - 25 maart 1988

Publicatiedatum: