Ernst Slabbekoorn (Swift International):

"Steeds meer Europese fruittelers kiezen met mobiele nachtvorstbestrijdingsmachine voor oogstzekerheid"

Tholen - De vraag naar mobiele nachtvorstmachines neemt bij de Europese fruittelers met het jaar toe. "Het klimaat verandert en de tijd is voorbij dat telers met een 50% oogst of wel inferieure kwaliteit genoegen nemen. Ze zien de resultaten bij collega's en kiezen voor oogstzekerheid", aldus Ernst Slabbekoorn.

De Nederlander is met Swift International distributeur van de mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines en in de markt bekend als FrostFans.eu, die worden geproduceerd in Nieuw-Zeeland. In 2019 werd een nieuwe uitvoering van deze mobiele machine op de markt gebracht die inmiddels in een grote variant en kleinere variant beschikbaar is, die respectievelijk 6 en 4 hectare fruit afdekken.

"We zijn inmiddels met deze mobiele nachtvorstmachines actief in Portugal, Italië, de Benelux, Macedonië, Griekenland, Servië, Kroatië, Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. We hebben de afgelopen jaren tientallen machines afgeleverd en zijn marktleider op het gebied van mobiele nachtvorstventilatoren. We zien met name veel vraag van telers van hardfruit, blauwe bessen, granaatappels en de overdekte teelt van bessen en kiwi's. In België en Scandinavië was er afgelopen voorjaar bijvoorbeeld vorig jaar veel kwalitatieve vorstschade aan het fruit. De kwaliteit en opbrengst is bij onze gebruikers aanmerkelijk groter. Dan barst de vraag meteen los. Ook zijn er instanties die duurzame ontwikkelingen ondersteunen en daar sluiten onze machines zeer goed op aan."

Het grootste voordeel van deze machine is volgens Ernst de mobiliteit en het automatisch stop-start systeem. "Op het moment dat de machine bij een teler arriveert, kan hij een kwartier na aflevering al operationeel zijn. De operationele kosten zijn dankzij een relatief eenvoudig en duurzaam ontwerp erg laag. Vanwege de mobiliteit zijn deze machines ook erg geschikt voor lease", vervolgt Ernst.

"Het is een erg slim ontwerp met de hoogste effectiviteit per KW input. De lucht wordt onder druk naar het gewas gewerveld. De machine kan traploos van 0-360 graden draaien of pendelen en ook de rotatiesnelheid kan worden ingesteld, rekening houdend met de actuele omstandigheden. De nachtvorstmachine kan tevens worden ingezet voor het drogen en wordt ook ingezet voor bestuiving. Ook zijn de resultaten op het gebied van koeling veelbelovend."

Als distributeur werkt Swift International samen met servicepartner Zeelandtrac uit ’s-Gravenpolder. Hier komen de machines binnen en worden bedrijfsklaar gemaakt, en van daaruit startklaar afgeleverd op elke locatie. De technische ondersteuning vindt ook plaats vanuit Zeelandtrac en er kunnen hier ook demo's worden gegeven. De machines zijn goed leverbaar en we zijn in gesprek met een paar service partners. Bestellingen voor voorjaar 2023 kunnen worden bevestigd met leverzekerheid tot 30 november 2022 zolang de voorraad strekt.

"Het veranderende klimaat zorgt voor grotere kans op vorst. Vanouds was beregenen het alternatief, maar hierbij wordt de beschikbaarheid van water op het juiste moment steeds vaker een probleem. Nu is de zowel de kwalitatieve als kwantitatieve schade van vorst lastig te berekenen, maar met deze mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines bieden we een oplossing aan, waarvan de investering zich in het geval van vorst vaak al in één seizoen terugverdient! We kunnen er echter geen vorstgarantie bij aanbieden!"

Voor meer informatie:
Ernst Slabbekoorn                                                            
Swift International                                      
+31644138650 (WhatsApp)                            
sales@frostfans.eu    
www.frostfans.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven