Niels Zuurbier, Ursem-Zuurbier:

"Markt ijsbergsla laatste weken opgeleefd ondanks groter aanbod"

Tholen - De start van het Hollandse ijsbergslaseizoen was dit jaar niet om over naar huis te schrijven. "De marktsituatie was aan het begin van het seizoen lastig, maar de laatste zes weken zijn de prijzen behoorlijk opgeleefd. We zitten nu op een niveau rond de 8 euro per doos", aldus Niels Zuurbier van teeltbedrijf Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard, tevens voorzitter van de vakgroep vollegronds-groenten bij LTO Nederland. 


Niels Zuurbier (tweede van rechts) met zijn compagnons

Dat de prijzen zo opliepen, noemt hij opvallend. "Ondanks een groot aanbod gingen de prijzen omhoog, dat zien we niet zo vaak, maar dat had alles te maken met het lagere aanbod door de droogte elders in Europa." Van een Hosanna-stemming is volgens Niels echter nog geen sprake. "Natuurlijk zijn we blij dat de prijzen nu goed zijn, maar de kosten liggen ook significant hoger. Kwalitatief heeft de ijssla wel wat voor de kiezen gehad na de warme nachten in augustus en later de regen. De ijssla is dan nu in veel gevallen een beetje broos, wat zich uit in wat roodverkleuring en graterigheid. Daar moeten we nu even doorheen."  

Een andere uitdaging vormt het personeelstekort. "Het vinden van kwalitatief goede mensen blijft een zorgenkind. Wij hebben op ons teeltbedrijf tegen de honderd mensen aan het werk, bijna allemaal Polen en Roemenen. Maar het is echt een uitdaging om voldoende mensen te vinden." Ursem-Zuurbier sluit het Hollandse ijsbergslaseizoen traditiegetrouw af rond 20 oktober. "Door de kou neemt het aanbod nu best hard af, dus ik verwacht dat we wel redelijke prijzen houden. De grote vraag is wanneer Spanje met aantallen op de markt komt."

Ook zorgt de inflatie voor verschuivingen in het bestedingspatroon bij de consument, merkt de vollegrondsgroententeler. "Consumenten zijn gedwongen om keuzes te maken en kiezen steeds meer voor de huismerken. Wij zien de afzet naar de verwerkende industrie ook wat teruglopen. Consumenten kiezen in deze economisch zware tijden toch eerder voor een hele krop sla dan een voor de duurdere gesneden sla. Mensen gaan gewoon prioriteiten stellen." 

Voor meer informatie:
Niels Zuurbier
Ursem – Zuurbier C.V.
Donkereweg 6a
1704 DV Heerhugowaard
+31 6 5474 1523
niels@ursemzuurbier.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven