Edwin Brooijmans, Potato Trade Germany GmbH & Co KG, over de handel in chipsaardappelen

"Alleen gestegen transportprijzen leiden al tot een meerprijs van 3 tot 4 cent per kilo"

Sinds begin dit jaar is het nieuw opgerichte Potato Trade Company GmbH actief als handelsbedrijf voor met name chipsaardappelen uit eigen teelt alsook van andere telers en handelsbedrijven. Aanvullend houdt het bedrijf zich bezig met de vrije handel in consumptie- en andere industrieaardappelen. "We hebben inmiddels in heel Europa afnemers, van Scandinavië tot Zuid-Europa", maakt directeur Edwin Brooijmans de tussenbalans op.

Brooijmans kan terugvallen op ruim 20 jaar ervaring in de handel met chipsaardappelen. "Het chipssegment is dan ook onze core business. Deze afzetmarkt beleveren we met aardappelen uit eigen teelt, afkomstig van het al bestaande akkerbouwbedrijf Dörpel Agrar GmbH & Co. KG in Eydelstedt, Nedersaksen. Dit teeltbedrijf maakte recentelijk de overstap van frites- naar chipsaardappelen en zocht iemand met ervaring in de handel, aangezien de afzetstructuur in het chipssegment toch wezenlijk anders is dan consumptie- of fritesaardappelen. Ik richt me dan ook puur op de inkoop, verkoop en een stuk kwaliteitsmanagement."


Edwin Brooijmans op de Potato Europe dit jaar

Elke fabriek heeft zijn eigen kwaliteitseisen en de verschillen onderling zijn substantieel, aldus Brooijmand. "Het is de kunst de juiste aardappel aan de juiste fabriek te leveren, zodat de fabrieken ook krijgen wat ze bestellen. Bij chipsaardappelen is vooral de bakkleur belangrijk, maar in landen waar meer paprikachips gegeten wordt is bij sommige fabrieken het zetmeelgehalte belangrijker. Over het algemeen geldt: hoe hoger het zetmeelgehalte des te meer chips per kilo aardappelen geproduceerd kan worden."

Moeizaam seizoen 
Tot de gewilde rassen in het huidige chipssegment behoren onder meer Levinata, Lady Claire, Lady Alicia Sorentina, VR808, Austin en Pirol. Op de recente aardappelevents ging het met het oog op het huidige oogstjaar voornamelijk over lagere volumes, hoge zetmeelgehaltes en kleinere aardappelen. Brooijmans: "De afwisseling tussen koud en warm weer en de extreme droogte veroorzaken veel stress in de aardappelen en dit heeft uiteraard zijn weerslag op zowel kwantiteit als kwaliteit. 2018 was tot nu toe het recente dieptepunt, maar ik sluit niet uit dat dit jaar nog erger wordt. Kiemremming wordt met de huidige middelen ook duur en gezien de hoge stroomprijzen zijn de bewaringskosten op voorhand moeilijk in te schatten. Voor de contracten voor de teelt 2023/2024 zal het verschil tussen de 'af land' periode en het marktvenster voor aardappels uit de bewaring, dat meestal tot medio juni loopt, een behoorlijk stuk groter zijn. Dat gaan ook wij merken in de handelsprijzen."

De meerkosten moeten aan het eind doorberekend worden, anders worden de marges voor de telers zeer gering, constateert Brooijmans. "De laatste jaren is kiemremming door het wegvallen van CIPC al duurder geworden, dit jaar komen daar nog hoge kunstmestprijzen in combinatie met extreme energieprijzen in de bewaring bovenop. Daarnaast is er in sommige regio's extreme droogte, waardoor de opbrengsten tot wel 40% lager uitvallen. Alles bij elkaar wordt het vrijwel onmogelijk voor de telers om uiteindelijk op een positief resultaat uit te komen."

Concessies bij fabrikant
Ook de chipsfabrikant moet daarbij concessies doen in dit uitzonderlijke jaar, aldus Brooijmans. "Diverse grote fabrikanten doen dit al door ook 35mm in plaats van 40mm als minimale sorteernorm te hanteren. De hamvraag is echter: hoelang kan de gemiddelde consument nog chips kopen? Je ziet daarbij al een verschuiving waarbij de consument meer en meer overstapt op private label in plaats van de A-merken op ooghoogte. Dit prijsbewuste koopgedrag van de consument is natuurlijk een teken aan de wand."

Brooijmans benadrukt, dat ook de fabrieken met stijgende energie- en transportkosten te kampen hebben. "Een groot deel van onze aardappelen gaat bijvoorbeeld naar Italië en als ik de verschillen tussen de huidige transportprijzen met die van vorig jaar doorbereken, zit je al gauw op een verschil van 3 tot 4 cent per kg."

Vrije markt
Naast het chipssegment dat om en nabij de 80 procent van de activiteiten van Potato Trade Company beslaat, is Brooijmans eveneens actief in de vrije markt van consumptie- en industrieaardappelen. "Dit zijn vooralsnog vooral partijen die in Oost-Europa worden afgezet."

Voor meer informatie:
Edwin Brooijmans
Potato Trade Germany GmbH & Co KG
Dörpel 12
D-49406 Eydelstedt, Duitsland
+49 171 5506607 
edwin.brooijmans@potato-trade-germany.com  
www.potato-trade-germany.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven