Zuid-Afrikaans aardappeloverschot kan oplossing zijn voor grote vraag naar chips en frites

Potatoes SA zegt te onderzoeken hoe Zuid-Afrika de productie van aardappelchips - of frites - kan verhogen. Dit zou een win-win oplossing moeten zijn voor de overschotten van de lokale telers en de grote vraag van de lokale markt naar frites. Het onderzoek komt er omdat lokale bedrijven zich de afgelopen weken zorgen hebben gemaakt over de aanvoer van aardappelen en frites.

Momenteel is de aanvoer van chips uit Europa onder druk komen te staan, niet alleen door recordtemperaturen en droogte, maar ook door hoge invoertarieven die sommige lokale importeurs onaangenaam hebben verrast.

Potatoes South Africa, het nationale orgaan dat de aardappelsector vertegenwoordigt, heeft bevestigd dat de plaatselijke aardappeltelers een overschot aan aardappelen voor de markt leveren, maar dat dit niet hoeft te betekenen dat dit overschot ook naar de verwerkende industrie gaat.

Volgens officiële cijfers van Potatoes SA heeft Mzansi tussen 2017 en 2021 2,6 miljoen ton aardappelen per jaar geoogst. Volgens Jacobs is er dagelijks zo'n 12.000 ton aardappelen beschikbaar op AGF-markten in het hele land.

Bron: foodformzansi.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven