Kortetermijnvooruitzichten EU zomer 2022

Tomatenproductie daalt, teelt van perziken en nectarines zal naar verwachting stijgen

De consumptie van perziken en nectarines in de EU per hoofd van de bevolking is ondanks de lagere koopkracht gestegen tot 6,1 kg (nog steeds minder dan het langetermijngemiddelde). Dit zou te danken kunnen zijn aan een hogere productie, het goede weer en de terugkeer van het toerisme. Na een zeer goed seizoen in 2021 met een hoge productie, een goede consumptie, een mooie kwaliteit en lage voorraden, zal de tomatenproductie van de EU in 2022 naar verwachting met 9% dalen tot 16,5 mln ton. De productie voor verwerking zal naar verwachting met 14% dalen, terwijl de productie voor verse consumptie met 3% op jaarbasis zal dalen.

Daling van de tomatenproductie
Verwacht wordt dat de tomatenproductie in de EU in 2022 met 9% zal dalen tot 16,5 mln ton (3% onder het gemiddelde over 5 jaar). De jaarlijkse productie van tomaten voor verwerking (ongeveer 60% van de totale productie) zal naar verwachting met 14% dalen tot 10,1 mln ton (3% onder het vijfjaarsgemiddelde) als gevolg van de droge weersomstandigheden (waardoor vooral Spanje en Noord-Italië worden getroffen), de verwachte lagere vraag van met name de retail, en de concurrentie van winstgevender gewassen (bv. maïs en zonnebloemen). De EU-productie voor verse consumptie zal naar verwachting met 3% dalen tot 6,2 miljoen (5% onder het vijfjarig gemiddelde). De belangrijkste factoren zijn minder aanplant in kassen als gevolg van de zeer hoge energiekosten, en een voortdurende overschakeling op cherrytomaten.

Perziken en nectarines
In 2022 zal de totale productie van perziken en nectarines in de EU naar verwachting met 3% stijgen tot 3,4 mln ton (9% onder het vijfjarig gemiddelde), vergeleken met de recordlage volumes van vorig jaar, die te lijden hadden onder extreme weersomstandigheden, vooral in Italië. De positieve productieverwachtingen in Italië Italië, Griekenland en Frankrijk zouden dit jaar de aanzienlijke verliezen in Spanje als gevolg van de historische vorstschade en de storm Cyril moeten compenseren. Als gevolg daarvan zal de Spaanse productie naar verwachting met 20% dalen.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: agriculture.ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven