Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers in media: nauwelijks tomaten en 'bloemenkwekers zitten echt klem'

De campagne van de glastuinbouw om opnieuw aandacht te vragen voor de gevolgen van de energiecrisis komt goed op gang. Telers hebben Den Haag overstelpt met protestbrieven, een petitie is in gang gezet en niet-vakmedia halen veel verhalen van telers in nood aan. In dit artikel een overzicht.

"We worden de laatste tijd gedwongen om groenten en fruit te telen zonder water, zonder energie en nu dus ook zonder meststoffen." Aardbeienteler Gert Reijnders uit Lummen ziet de toekomst zwart in, nadat hij eind vorige week te horen kreeg dat hij geen CO2 meer geleverd krijgt. De VRT sprak de teler erover en TVL maakte er een item over. 

"Als we doorgaan met belichten, kunnen we binnen twee maanden failliet zijn”, vertelt rozenkweker Tom Meewisse tegen RTV Rijnmond. Vader en zoon Meewisse zetten de lampen uit, de kas koud en zullen voor het eerst in hun ruim veertigjarige bestaan in de winter nauwelijks rozen oogsten. 

In hetzelfde item komt ook kamillekweker Kees van Egmond aan het woord. Elke dag schrikt hij van de schommelende gasprijzen. "Wie durft daar nog naar te kijken?" Hij gaat de grens opzoeken en zijn planten minimaal verwarmen. "Ik geef niet op, ik ga door", zegt hij. 

Ook amarylliskweker Peter Marinissen gaat (voorlopig) stug door. Tegen Omroep Zeeland zegt hij: "Vanaf januari moet ik een nieuw energiecontract afsluiten, dan is het denk ik klaar. Overdag tijdens het werk denk ik er minder aan, maar 's nachts lig ik er wakker van. Hoe moet dit nu verder?" 

In Trouw gaat Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysant in op de crisis. Lees het artikel hier (€).

Bij Omroep Gelderland is David van Tuijl aan het woord, net als collega Yorick Leeuwis. Beide mannen zijn chrysantenkweker. Zeker de helft van de kassen bij de familie Leeuwis blijft door de hoge energieprijzen deze winter leeg. Bekijk hier het hele item. 

Een tomatenteler kan nog een oogst overslaan en niet planten, voor telers met onder meer rozen is dat anders. Veel tomatentelers slaan ook een oogst over. Telers waarschuwen tegen NH Nieuws dat er deze winter geen of heel weinig tomaten geteeld gaan worden en dat er ook heel weinig Hollandse tomaten in het schap zullen komen te liggen. 

Sommige telers kunnen rekenen op (eigen) importtomaten. Onder hen Agro Care. Niet iedereen zit echter op importtomaten te wachten, weet Bas Eilander, vestigingsdirecteur bij de grote tomatenteler. "Er zijn ook altijd klanten die specifiek vragen om Nederlandse tomaten. Ook al is het een Nederlands bedrijf die het produceert in landen als Afrika, ze willen toch de Nederlandse tomaat. Die bedrijven zullen we teleur moeten stellen." 

In het item is er ook aandacht voor de positieve kanten van de crisis. Zo ontdekken telers dat ze ook met veel minder energieverbruik kunnen telen. Bas wijst op de overstap naar LED, zoals op Twitter ook LeMa Tomaten doet. 

 

Publicatiedatum: