Leo Henckens:

"Nu na corona is de tijd rijp om Vlaamse yacon weer onder de aandacht te brengen"

Tholen - Vlaamse yacon, het blijft een bijzondere klank houden. Dit knolgewas komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte van Zuid-Amerika, maar blijkt in België uitermate goed te gedijen. "Ook dit jaar liggen ze er weer zeer mooi bij, maar de verkoop laat nog wel wat te wensen over", vertelt Leo Henckens, de grootste en één van de weinige telers van de yacon in België. 

De teler, naast de yacon ook gespecialiseerd in asperges, is in 2016 gestart met de yaconteelt. "Dit gaat eigenlijk heel goed. In maart planten we ze in potten in de serres, waarna we de knol op vollegrond zetten. Begin november starten we vervolgens met de nieuwe oogst", legt Leo uit. "Ik doe regelmatig proefsteken en heb gemerkt dat de knol de donkere dagen van oktober nodig heeft. Dan hebben we de mooiste dikke knollen." Van de recente warmte en droogte hebben ze dan ook geen last. "Te veel water is eigenlijk een groter probleem, want dan worden ze kleiner. Dit jaar zien ze er kwalitatief echter uitstekend uit."

Deze oogst bewaart de Kinrooise teler, die zo'n 30 are van het gewas heeft staan, of ze worden verwerkt tot siroop of confituur. "Je moet de beste kwaliteit leveren om mensen terug te laten keren voor onze yacons. Het is een relatief onbekend gewas en de eerste indruk van mensen moet dan natuurlijk goed zijn, maar ze zijn zeer breukgevoelig. Dit zorgt dat ervoor dat ze met fluwelen handschoen moeten worden behandeld." Zo bewaart Leo ze tot ongeveer eind mei. "Veel langer kan ook eigenlijk niet, omdat de kwaliteit dan te ver achteruit gaat. De gebroken knollen proberen we ze snel mogelijk te verwerken tot siroop of confituur. Dit is ook makkelijker voor bewaring."

"Als mensen het proeven zijn ze altijd enthousiast"
De verkoop van de yacon blijft echter een moeilijk verhaal. "De yacon is familie van de aardpeer en schorseneer en heeft een friszoete smaak en een knapperig bite. In de loop der jaren is er regelmatig promotie voor geweest en mensen die het proeven zijn eigenlijk altijd enthousiast. Het grootste probleem is echter de handel overtuigen, want die moet het oppakken. Enthousiasme is er wel, maar het doorzetten gebeurt niet echt. Daarom verkopen we veel aan eigen huis in de boerderijwinkel. We hebben hier ook twee moeilijke jaren voor gehad vanwege de pandemie. Nu na corona is de tijd weer rijp om Vlaamse yacon onder de aandacht te brengen."

Leo merkt dat mond-tot-mondreclame hiervoor het meest effectief is. "Daardoor zijn we twee jaar geleden ook begonnen met 's winters rondleidingen geven in de yaconvelden. Met de asperges merkten we al dat dit de beste manier is. Corona stak daar echter een stokje voor, waardoor alles even op een lager pitje kwam. Mensen moeten het proeven, waarna ze enthousiast worden en ervoor terugkomen. Deze winter zullen we daar dan ook weer vol mee aan de slag gaan."

"Het is echt gewoon een prachtig gewas", besluit Leo enthousiast. "Het is zo gezond en veelzijdig. Zoals aangegeven maken we er confituur en siroop van, maar we hebben ook een traiteur die soep maakt van de yacon met spekblokjes. Dat verkopen we in de automaat in de hoevewinkel en is heel populair. Maar het kan ook goed in een salade of als wokgerecht dienen. Het kan zelfs appels vervangen in appeltaart. Het enige probleem is dat mensen er bekend mee moeten worden."

Voor meer informatie:
Leo Henckens
Hoeve 't Bommesaarke
Kessenicherweg 27
3640 Kinrooi, België
+32 494 87 17 91
info@aspergeskinrooi.be 
www.aspergeskinrooi.be   
www.tastyyacon.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven