Groententeler en -groothandelaar Peter-Josef Eßer over de huidige vollegrondsoogst

"Bij deze weersomstandigheden is het moeilijk om voldoende zomergroenten van goede kwaliteit te telen"

"In het Rijn-Ruhr-gebied is de slaoogst nu in volle gang," zo vertelt Peter-Josef Eßer, groententeler in Korschenbroich en verkoper op de groothandelsmarkt in Düsseldorf. "Door de aanhoudende droogte en het gebrek aan vocht in de grond is het voor ons extreem moeilijk om voldoende regionale groenten van goede kwaliteit te telen. Deze omstandigheden hebben een aanzienlijke invloed op de groei van de zomergewassen, waardoor we te kampen hebben met ongelijkmatige voorraden."

De concrete verliezen zijn volgens Peter-Josef echter moeilijk te kwantificeren. "De verliezen zijn wel aanzienlijk, zowel bij kropsla als bij bonte sla, die we nu in de zomer hoofdzakelijk oogsten. Een deel van de opgekomen sla is te klein en hierdoor onverkoopbaar." Welke invloed het weer op de latere vollegrondsteelten zal hebben, zoals bijvoorbeeld selderij en kool, die normaliter vanaf oktober steeds meer geoogst kunnen worden, laat zich momenteel moeilijk voorspellen. "Maar we moeten er wel op rekenen dat het aanbod ook bij deze wintergewassen vrij beheersbaar zal zijn."

Een complicerende factor dit jaar zijn de soms exorbitante kostenstijgingen waarmee de groententelers geconfronteerd worden. "Het lukt ons niet altijd om deze extra kosten in de prijzen door te berekenen. In het geval van sla bijvoorbeeld zijn de prijzen de afgelopen weken iets gedaald. Maar nu zijn we in een fase beland waarin de prijzen weer geleidelijk aan zullen trekken." 

Peter-Josef Eßer staat samen met zijn twee zoons aan het roer van het familiebedrijf. Via de plaatselijke groothandelsmarkt in Düsseldorf levert hij overwegend aan restauranthouders en gespecialiseerde retailers. 

Weinig speelruimte voor lokale groententelers
"Maar de groentenmarkt is altijd goed voor een verrassing," zegt Peter-Josef. "De ervaring leert dat moeilijke jaren niet altijd de slechtste zijn." De groentenhandelaar kijkt echter met bezorgdheid naar de toekomst van de regionale tuinbouw. "Het gebrek aan personeel en het stijgende minimumloon in combinatie met de gespreide vermindering van goedgekeurde gewasbeschermings-middelen zorgen ervoor dat de speelruimte voor de regionale telers steeds kleiner wordt."

Zelfvoorziening vergroten
Desondanks probeert Peter-Josef om zijn vaste afnemers uit de horeca en gespecialiseerde retail met zowel nieuwe als beproefde goederen te bedienen. "We hebben bijvoorbeeld ongeveer twintig jaar lang geen savooiekool geteeld. Inmiddels hebben we echter een stijgende vraag geconstateerd, waardoor wij dit gewas nu weer opnieuw in ons portfolio op hebben genomen. Ook kruiden uit de volle grond zijn tijdens het seizoen bijzonder populair. Ten slotte streven we er ook naar recht te doen aan de duurzaamheidsgedachte: wij plannen nu een PV-installatie op ons koelmagazijn om de zelfvoorziening te vergroten. We willen in de toekomst steeds meer CO2-neutraal gaan werken."

Voor meer informatie:
Peter-Josef Eßer
P.J. Esser & Söhne Gemüsebau GbR
Großmarkt Düsseldorf 
Hal 13, stand: 210
Tel: 02182 59104
landwirtschaft-esser@yahoo.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven