In Tsjechië en Slowakije worden nieuwe aardappelrassen gepresenteerd

Europlant heeft nieuwe en goed presterende rassen gepresenteerd tijdens de aardappelvelddagen in Tsjechië en Slowakije. Europlant heeft in de maanden juni, juli en augustus in Tsjechië en Slowakije meer dan duizend aardappelliefhebbers kunnen verwelkomen op de verschillende velddagen, van het primeurgebied van de Elbe (Polabí) tot het Boheems-Moravische Hoogland (Vysocina), Zuid-Moravië, West-Slowakije en het Tatra-gebied.

Samen met de veldtechnologie en de gewasbeschermingssector werden nieuwe rassen, nieuwe technologie en teeltstrategieën gepresenteerd. Er was ook informatie over de huidige nationale en internationale marktontwikkelingen en er waren presentaties van nieuwe registraties en rassen die momenteel op de markt worden gebracht.

De directeuren van de twee bedrijven van de Europlant-groep in Tsjechië en Slowakije, Jiri Prochazka en Stanislav Tremko, weten het zeker: "Deze vorm van klanteninformatie zal ook in de toekomst zijn vruchten afwerpen en wij gaan dit concept voortzetten en uitbreiden!"

Met name de nieuwe rassen Florentina, Filipa, Marlie en Taormina hebben naam gemaakt en zullen volgend jaar een nieuwe proefteeltfase ingaan. Van de rassen die op de markt werden gebracht, waren Corinna, Larissa,Montana, Otolia, Sanibel en Simonetta in uitstekende vorm. Afnemers hebben al een grote hoeveelheid pootaardappelen van deze rassen besteld, aangezien de beschikbaarheid zeer beperkt zal zijn als gevolg van de grote vraag in andere Europese teeltgebieden.

Invoer van plantgoed uit Duitsland
"We zijn praktisch uitverkocht met de lokale productie van deze rassen," kondigde Ing. Zdenek Becka aan, de manager van de pootaardappeldivisie van Europlant Tsjechië. Voor Europlant Slowakije voegde Ing. Miro Stacho hieraan toe: "Het is verheugend dat de nieuwe rassen zo'n goede start hebben gehad en dat er veel vraag naar is; maar als Europlant Tsjechië uitverkocht is, blijven we over met de import uit Duitsland. Het is zeker dat de klanten ook de hoogwaardige pootaardappelen uit Duitsland zullen kopen, tegen iets hogere prijzen."

Antonia, Anuschka, Bernina, Laura en Jelly kennen een verdere spreiding. "We zien goede vooruitgang bij de chips- en zetmeelrassen. Beide segmenten hebben een groter marktaandeel veroverd en ze zullen zich positief blijven ontwikkelen," aldus regionale managers Ing. Vaclav Macek (Vysocina) en Ing. Jiri Jarosik (Sumava).

In Tsjechië wordt in totaal op 2.457 ha pootgoed vermeerderd, een historisch laagste niveau. Daarvan is er ongeveer 915 ha aan Europlant-rassen in het veld. Het grootste ras in de Tsjechische vermeerdering is het zetmeelras Eurostarch met 216,45 ha, gevolgd door Antonia met 145,64 ha. In Slowakije is er nog slechts 321,18 ha voor de vermeerdering van pootgoed, waarvan 229,24 ha met Europlant-rassen wordt beteeld. Het grootste ras is Laura, gevolgd door Marabel, Elfe en Anuschka.

Afnemende vermeerderingsgebieden
"Het is betreurenswaardig dat het areaal voor de vermeerdering van pootgoed in deze landen afneemt. We zullen de gezonde arealen in het Boheems-Moravische Hoogland en in het Tatragebied in de toekomst nodig hebben voor de teelt van basispootgoed, aangezien steeds meer mogelijkheden voor de teelt daarvan verdwijnen door het schrappen van de toegelaten gewasbeschermingsmiddelen." Bedrijfsleider Jörg Eggers is ervan overtuigd dat de weg die 25 jaar geleden in Tsjechië en Slowakije is ingeslagen, de juiste is geweest: "Naast de eigen teelt importeren beide ondernemingen nog steeds een grote hoeveelheid pootgoed uit Duitsland en dragen zij bij aan het resultaat van de groep. Dit alleen al verplicht ons ertoe dit werk in beide landen te blijven bevorderen."

Europlant Tsjechië zal in oktober rond de Internationale Aardappeldagen in Havlicku Brod haar 25-jarig jubileum vieren met telers, klanten en andere gasten uit binnen- en buitenland. Europlant Slowakije zal in de zomer van 2023 haar 25-jarig bestaan vieren met een open dag, met presentaties over de prestaties op het veld en in de bewaring, en details over het assortiment.

Voor meer informatie:
europlant.biz  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven