"Onrust in de Schotse aardappelhandel"

In verschillende delen van het land is de Schotse aardappeloogst al begonnen, maar door het hete, droge weer zullen sommige gebieden een paar weken vertraging oplopen.

Volgens een teler is het een beetje een allegaartje. Er zijn gebieden die wel wat regen hebben gehad en dus een goede oogst tegemoet zien, maar er zijn ook gebieden die bijzonder droog zijn geweest. Daar zullen de aardappelen mogelijk klein uitvallen.

"Op sommige percelen is de oogst volledig mislukt, terwijl andere er heel goed uitzien", aldus de teler. "Kleinere maten zijn goed voor de pootgoedmarkt, dus ik denk dat die markt wel heel normaal zal zijn, maar de aanvoer van consumptieaardappelen kan een uitdaging worden. Dit zal een goede prijs opleveren op de spotmarkt, maar telers die al hun consumptieaardappelen in een contract hebben zitten, kunnen een zwaar seizoen krijgen. Gemiddeld zullen de volumes ongeveer 15% lager liggen."

De vraag naar Schotse pootaardappelen is stabiel, met Egypte nog steeds als grootste exportmarkt.

"In Egypte zien de telers een goede vraag naar binnenlandse consumptiegoederen en ze houden van het pootgoed dat wij hier in Schotland telen. Het probleem zal weer het transport worden, want dat lijkt er zeker niet eenvoudiger op te worden of goedkoper te zijn dan vorig jaar."

Veel grote telers in Schotland zijn ook betrokken bij de graanteelt, wat op dit moment een veel betere optie lijkt omdat het minder risicovol en minder arbeids- en energie-intensief is. Mogelijk telen ze volgend jaar meer granen en minder aardappelen.

"Er is op dit moment veel onrust in de aardappelhandel. De kosten zijn hoog. De energiekosten zullen de komende maanden vervijf- of verzesvoudigen, waardoor de bewaarkosten met honderdduizenden ponden zullen stijgen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven