Economische verliezen kunnen oplopen tot meer dan € 200 miljoen

Aardappelteelt stort ineen in Frankrijk door droogte en hitte

De Franse vereniging van aardappeltelers UNPT meldt dat de meest recente steekproeven de historische krimp van de aardappeloogst alleen maar bevestigen. "Er worden ruim 20% minder aardappelen verwacht in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat betekent een verlies van 1,5 miljoen ton of, uitgedrukt in areaal, 40.000 hectare. Dit gemiddelde verlies kan zelfs oplopen tot 30% in het geval van regengevoede percelen, met extremen van 50%."

"Hoewel het poten heel goed verliep en de weersomstandigheden in de lente het beste deden vermoeden voor 2022-23, is de momenteel catastrofaal ogende oogst het resultaat van extreme hitte en ernstige droogte die de knolontwikkeling gewoon hebben onderbroken. Noch de regens, noch de milde temperaturen die er zitten aan te komen, zullen deze trend kunnen keren."

"Franse aardappeltelers, en met name de telers die leveren aan de verwerkende industrie en de zetmeelproducenten, bereiden zich voor op zeer aanzienlijke economische verliezen die volgens de eerste ramingen kunnen oplopen tot meer dan € 200 miljoen."

Om het voortbestaan van de Franse teeltbedrijven die zeer grote hoeveelheden kapitaal in dit gewas investeren en de aanplant voor 2023/2024 te verzekeren, doet de UNPT een oproep tot alle spelers in de sector (verwerkende industrie, handelaren, distributie) en de overheid om de aardappeltelers te helpen dit historisch moeilijke moment te doorstaan.

De UNPT vraagt dat de prijzen die aan de telers worden betaald herzien worden en dat de toegevoegde waarde beter wordt verdeeld in de keten. De vereniging vraagt met name de retail flexibiliteit in de contracten ten overstaan van de volumes die niet door de telers kunnen worden geleverd. De organisatie dringt er ook op aan dat er snel wordt nagedacht over een uitzonderlijk systeem van staatssteun om de telers financieel te ondersteunen en hen aan te moedigen deze teelt voort te zetten.

"De telers kunnen niet alleen de lasten dragen voor de uitzonderlijke verliezen veroorzaakt door buitengewone weersomstandigheden", zeggen ze.

Daarom verzoekt de UNPT om een spoedvergadering met de minister van Landbouw om sector per sector (consumptie-, industrie- en zetmeelaardappelen) de balans op te maken van de situatie en de eerste maatregelen op korte en middellange termijn te initiëren die Frankrijk in staat moeten stellen zijn positie te behouden als 's werelds grootste exporteur van aardappelen, een strategische positie in de verdediging van de nationale en Europese voedselsoevereiniteit.

Bron: agronewscastillayleon.com / producteursdepommesdeterre.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven