Asda's omzet daalt in tweede kwartaal

Lidl de best presterende retailer in Frankrijk in de periode juli/augustus
Lidl was de best presterende retailer in Frankrijk in de periode van 11 juli tot 7 augustus, zo blijkt uit nieuwe gegevens van Kantar, waarbij het marktaandeel van de discounter in deze periode met 0,3 procentpunt is gestegen. Met een marktaandeel van 7,6% in deze periode heeft Lidl zowel de klantwaardering (+2 procentpunten) als de prijsaantrekkelijkheid (+1 procentpunt) zien toenemen, zo blijkt uit de gegevens van Kantar.
Bron: esmmagazine.com 

VK: Plant-based pionier Future Farm start in Ocado
Plant-based food tech innovator Future Farm heeft aangekondigd dat drie van haar producten beschikbaar zullen zijn voor Ocado klanten in het Verenigd Koninkrijk. Het productassortiment van Future Farm dat in Ocado is opgenomen, omvat het vlaggenschip van het merk, The Future Burger, plus Future Sausages en Future Chick'n, die allemaal, in een exclusiviteit voor Ocado, verkrijgbaar zullen zijn in het diepvriesassortiment.
Bron: retailtimes.co.uk 

VK: Asda's like-for-like omzet daalt in tweede kwartaal
De Britse supermarktketen Asda rapporteerde een lagere like-for-like omzet in het kwartaal tot juni, maar zei dat de omzet sindsdien was gestegen dankzij prijsverlagingen op voeding te midden van een crisis in de kosten van levensonderhoud. De vergelijkbare omzet, exclusief brandstof, daalde met 1,9% j-o-j in de drie maanden eindigend op 30 juni, maar steeg aan het eind van dat kwartaal en is in het volgende kwartaal gestegen, aldus Asda. De inkomsten exclusief brandstof bedroegen
€ 5,7mld. Asda, sinds vorig jaar eigendom van de broers Mohsin en Zuber Issa en private equity-bedrijf TDR Capital, zei dat het profiteerde van investeringen in prijs en kwaliteit in productcategorieën, waaronder levensmiddelen, vlees, vis en gevogelte.
Bron: reuters.com 

VK: Waitrose steunt door droogte getroffen leveranciers van AGF
Waitrose steunt de door droogte getroffen telers door zich ertoe te verbinden de komende maanden alle soorten en maten groenten en fruit in te slaan. De supermarkt versoepelt de richtlijnen voor de grootte en vorm van nieuwe seizoensaardappelen, wortelen, aardbeien, appelen, peren en paprika's als onderdeel van een vernieuwd assortiment van haar 'A Little Less Than Perfect' assortiment.
Bron: theretailbulletin.com 

Filipijnen: Ministerie wil meer Kadiwa-markten in Metro Manila
Het ministerie van Landbouw zei dat het van plan is om het aantal Kadiwa boerenmarkten in Metro Manila uit te breiden, zodat inwoners hoogwaardige en meer betaalbare landbouwproducten kunnen kopen in tijden van stijgende prijzen voor basisgoederen. Er is ook een online marketingplatform opgezet, E-Kadiwa genaamd, waarmee "verkopers hun landbouwproducten, waaronder groenten, rijst en fruit, mogen verkopen tegen de adviesprijzen", aldus het ministerie. 
Bron: news.abs-cbn.com 

Australië: Woolworths boekt lauwe jaarwinst, zwakke start van nieuw fiscaal jaar
Retailer Woolworths Group boekte nauwelijks jaarwinst. Bovendien hebben toeleveringsketenissues en absenteïsme een nadelige invloed op de verkoop van de belangrijkste voedselactiviteiten in Australië aan het begin van het nieuwe fiscale jaar. De aandelen van de grootste supermarktketen van Australië daalden met 4% tot A$ 35,92
(€ 24,82), tegen een winst van 0,5% op de bredere markt. De totale omzet in het Australische voedingssegment voor de eerste acht weken van het fiscaal jaar 2023 was 0,5% lager dan vorig jaar. De omzet in het Nieuw-Zeelandse voedingssegment daalde in dezelfde periode met 1%. Het bedrijf boekte een jaarlijkse nettowinst na belastingen uit voortgezette bedrijfsactiviteiten, exclusief items, van A$ 1,51 miljard (€ 1,04 miljard), vergeleken met A$ 1,50 miljard een jaar geleden. 
Bron: reuters.com 

VK: Lidl gaat door droogte misvormde groenten verkopen
Om de Britse telers te steunen gaat supermarkt Lidl groenten verkopen die zijn misvormd door de recente droogte in Engeland. Het zal ook andere supermarkten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen bij het verkopen van "ondermaatse gewassen". Britse telers, die instaan voor het gros van de verse groenten in de Lidl-winkels in het VK, zijn zwaar getroffen door het hete en droge weer van de afgelopen tijd. De opbrengst is drastisch gedaald. Groenten en fruit in het schap zullen kleiner zijn en er anders uitzien, maar wel hetzelfde smaken. Aardappelen, uien, wortelen, appelen en spruiten worden waarschijnlijk het zwaarst getroffen, zeggen experts. 
Bron: bbc.com 

Indonesië: Traveloka sluit e-supermarkt na 6 maanden
Traveloka, een in Indonesië gevestigd online reisbureau, zal binnenkort Traveloka Mart, zijn e-supermarkt, sluiten na slechts zes maanden te hebben bestaan. Traveloka Mart maakte deel uit van de diversificatie-inspanningen van het bedrijf toen Covid-19 een aanzienlijke impact had op de reissector. Meerdere e-commercebedrijven begaven zich toen ook op de retailmarkt. Traveloka biedt een verscheidenheid aan producten aan, variërend van diepvriesproducten, groenten en fruit tot briefpapier en producten voor persoonlijke verzorging.
Bron: techinasia.com 

Bulgarije: Kaufland koopt centrale markthal Sofia voor € 18 mln
De Bulgaarse afdeling van de Duitse supermarktketen Kaufland heeft de centrale markthal van Sofia (Tsentralni Hali) voor 34,8 mln leva (€ 17,8 mln) verworven, als voorbereiding op de opening van een nieuwe winkel binnen enkele maanden, zo meldt het dagblad Capital. Kaufland Bulgarije nam eind juli het 3.435 vierkante meter grote gebouw en de bijbehorende grond van 0,7 ha over van de voormalige eigenaar, het Israëlische bedrijf Ashtrom, zo meldt Capital zonder de bronnen van de informatie te noemen. 
Bron: seenews.com 

Egypte: Ezdehar verwerft 60% van Zahran Market
Ezdehar Private Equity Fund verwierf een belang van 60% in de Zahran Market Chain, waarbij de beurs van Egypte getuige was van de implementatie van een OTC-deal over Zahran Market-aandelen ter waarde van EGP 273 miljoen (€ 14,2 miljoen) die door Beltone Securities werd bemiddeld. Zahran Market werd opgericht in 1987 in Alexandrië en was de eerste die supermarktfilialen opende aan de noordkust. Momenteel heeft Zahran Market 16 vestigingen in zeven verschillende gouvernementen in het hele land.
Bron: dailynewsegypt.com 

VK: Asda wil voedselverspilling tegengaan en klanten helpen geld te besparen
Asda heeft plannen aangekondigd om de THT-datum van bijna 250 van zijn verse groente- en fruitproducten te schrappen om klanten te helpen voedselverspilling te verminderen en geld te besparen. Vanaf 1 september verwijdert de supermarktketen in al haar Britse winkels de datums van een groot aantal verpakte groente- en fruitproducten, waaronder citrus, aardappelen, bloemkolen en wortelen.
Bron: corporate.asda.com 

Roemenië: Boete voor 265 Lidl-winkels voor verkoop verlopen voedsel en andere onregelmatigheden
De Roemeense Nationale Autoriteit voor Consumentenbescherming (ANPC) heeft 265 Lidl-winkels gesanctioneerd met boetes van in totaal meer dan 3,5 miljoen RON (€ 717.000) en sommige gesloten wegens verschillende onregelmatigheden. Zo vonden de inspecteurs voedsel dat over de houdbaarheidsdatum was, insecten op banketbakkerswaren en in de bakruimtes, beschimmelde groenten en fruit en andere hygiëneproblemen. 
Bron: romania-insider.com 

Nieuw-Zeeland: Costco-baas zegt dat winkel in Auckland de 'eerste van vele' zou kunnen zijn
De directeur van Costco, Patrick Noone, vertelde premier Jacinda Ardern dat hij hoopte dat de nieuwe winkel in Auckland van de wereldwijde retailer de "eerste van vele" zou zijn. Ardern bezocht de winkel met minister van Handel en Consumentenzaken David Clark. Clark zei dat de intrede van Costco een voorbeeld was van het soort concurrentie waar de retailsector nood aan heeft. "Hier is een bedrijf dat geïnteresseerd is om concurrentie op de markt te bieden", zei Clark. 
Bron: stuff.co.nz 

VS: Publix op America's Best Employers by State 2022-lijst van Forbes
Publix heeft voor het vierde jaar een mooie plaats veroverd op America's Best Employers by State-lijst, dit jaar op nummer 3 in South Carolina. Het bedrijf stond ook op nummer 28 in Florida, nummer 26 in Georgia, nummer 23 in North Carolina, nummer 20 in Tennessee en nummer 19 in Alabama. Ga naar forbes.com/best-employers-by-state om meer te lezen over de prestaties van Publix en om alle lijsten met beste werkgevers in de VS te bekijken. 
Bron: businesswire.com 

VS: FreshDirect verlaat de regio Philadelphia
FreshDirect, een online retailer uit New York, heeft aangekondigd dat het na tien jaar de markt in Philadelphia verlaat. Het bedrijf zei in een ongedateerde blogpost van augustus dat het Philadelphia en Washington D.C. zal verlaten om zich te concentreren op de thuismarkten rond New York City. 
Bron: inquirer.com 

VS: Ahold Delhaize USA kondigt nieuw leiderschap bij The GIANT Company aan 
Ahold Delhaize USA heeft aangekondigd dat Nicholas Bertram, merkvoorzitter van The GIANT Company, de organisatie op 31 augustus 2022 zal verlaten om nieuwe horizonten op te zoeken. John Ruane is benoemd tot interim-voorzitter. 
Bron: aholddelhaize.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven