Prijspiek paprika kan niet tippen aan 2021

Na weken van magere paprikaprijzen schoten de prijzen vorige week omhoog. Zowel rood als geel leverden aanzienlijk meer op voor de VBT-klokken in week 33. Ook de aubergineprijs steeg er flink, terwijl de stijging in de tomatenprijzen niet wilde doorzetten en er van de hoge komkommerprijs een stuk afging. Hieronder een overzicht van de prijsontwikkelingen op de veilingen van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.


Een kilo trostomaten ging in week 33 voor gemiddeld net iets meer dan 48 eurocent weg, terwijl losse tomaten net geen 60 eurocent gemiddeld opleveren.

De volumes liggen, net als vorige week, hoger dan in de moeilijke zomer van 2021, maar ruim lager dan in 2020. Ten opzichte van week 32 is het volume aanvoerde losse tomaten licht gestegen en dat van trostomaten gedaald. Voor losse tomaten is hierdoor sprake van een lichte prijsdaling van ruim 2 eurocent, terwijl de prijs voor trostomaten heel licht zakt met nog geen 2 eurocent per kilo. 


Met een daling van de gemiddelde stuksprijs naar 45 eurocent voor komkommers komt er een eind aan meerdere zomerweken met een hoog prijsniveau. Nog altijd is 45 eurocent per stuk gemiddeld wel bovengemiddeld. 

Bovengemiddelde prijzen werden er in de paprika's dit jaar niet of nauwelijks genoteerd. Tot vorige week. Net als in 2021 werd een prijspiek genoteerd. Een magere aanvoer is de oorzaak. De piek in rood komt in de buurt van die van 2021 (1,95 euro in 2022 om 2,19 in 2021). Datzelfde geldt voor geel (afgerond 2,59 euro in 2022 om 2,85 in 2021). Ook in oranje paprika zien we een prijspiek, terwijl de prijs voor groene paprika ook is gestegen in week 33, tot net geen 1,26 euro per kilo. Deze week wordt een betere aanvoer verwacht.

De kiloprijs voor aubergines komt in week 33 uit op net iets meer dan 1,02 euro. Een stijging van bijna 40 eurocent in 1 week tijd. Groene courgettes gingen weg voor gemiddeld ruim 19 eurocent, ook een stijging ten opzichte van week 33, net als het geval is voor sommige slasoorten. Eikenbladsla uit de serre leverde ruim 55 eurocent per stuk op, net iets meer dan uit de vollegrond. Ook lollo bionda uit de serre stijgt iets in prijs en komt uit op ruim 30 eurocent per stuk. 

Bij het zachtfruit zien we dat de prijs voor aardbeien na een stijging van enkele weken iets heeft ingeleverd. Over de hele linie werd ruim 3,16 euro voor een kilo zomerkoninkjes betaald, nipt bovengemiddeld voor de tijd van het jaar. Van een zomerpiek zoals in 2021 was geen sprake. Elsanta werd veruit het best betaald met een gemiddelde kiloprijs van ruim 3,79 euro. De frambozenprijs stijgt wel door en komt uit op afgerond 9,76. 

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. Bekijk hier alle VBT-cijfers over week 33 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven