Michael Stroß van Interseed

"Zonder een gegarandeerd goede oogst van nieuwe low-input rassen zal geen enkel bedrijf economisch kunnen overleven"

Eén van de grootste uitdagingen voor de huidige aardappelteelt is te zorgen voor low-input aardappelrassen die vanwege het toenemend extreme weer ook bij hitte- en droogtestress een goede oogst garanderen. Daarbij is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de vele kwalitatieve wensen van verwerkers en consumenten. Ook Interseed Potatoes, een internationaal teeltbedrijf uit Wittmund in Niedersachsen, werkt op volle toeren aan de ontwikkeling van nieuwe veelbelovende aardappelrassen voor de verwerking. In de aanloop naar de aankomende branchebijeenkomst tijdens de Aardappeldag Weuthen en op de Potato Europe spraken wij met sales manager Michael Stroß over de status quo en de toekomstige koers Interseed.

Een nieuw stokpaardje van Interseed is het frietras Travis (rechts), die vorig jaar werd toegelaten. "Dit middelvroege aardappelras kon inmiddels succesvol geteeld en opgeslagen worden in het Rheinland. Het ras groeit en gedijt ook dit jaar bijzonder goed bij hetzelfde bedrijf", deelt Michael ons mee. De teler is ervan overtuigd met Travis een nieuw interessant ras voor verwerking te hebben gevonden. Michael: "Niet alleen de feedback vanuit de industrie, maar ook de oogstresultaten zijn tot nu toe bijzonder veelbelovend." 

Low-input aardappelrassen
Interseed Potatoes is in 2007 ontstaan uit de voormalige Saatkartoffel-Handelsgesellschaft-Carolinensiel mbH. Enkele jaren later werd een vestiging in Dronten opgericht, in het hart van het Nederlandse aardappelbolwerk Flevoland. Bovendien beschikt het bedrijf inmiddels over uitstekende locaties voor de aardappelteelt in Frankrijk en Schotland. Een groot voordeel van de pootaardappelteelt op meerdere Europese locaties is dat er interessante nieuwe rassen getest kunnen worden onder uiteenlopende groei- en klimaatomstandigheden. Maar ook de grotere nabijheid tot regionale markten is een voordeel.

De low-input strategie staat altijd op de voorgrond, aldus Michael. "Onze drie nieuwe aardappelrassen Alanis, Chenoa en Montis zijn uitstekend geschikt voor de low-input strategie. In een internationaal uitgebreide rassenproef in Zuid-Spanje hebben Montis en Chenoa al enkele jaren geleden hun grote potentieel onder hittestress bewezen. Chenoa is bovendien uitstekend geschikt voor langdurige opslag, aangezien de kleur de gehele bewaarperiode zeer constant blijft. Alanis onderscheidt zich vooral wat betreft de besparing op synthetische gewasbeschermingsmiddelen, aangezien dit ras een zeer hoge resistentie tegen phytophthora en virussen heeft. "Met al deze buitengewoon goede raseigenschappen van Alanis, Chenoa en Montis is een uitstekende verwerkingskwaliteit onder de meest uiteenlopende teeltomstandigheden altijd gegarandeerd."


Het ras Travis

Leveringszekerheid heeft de hoogste prioriteit
Vanwege de oorlog in Oekraïne en verstoorde leveringsketens is de voedselzekerheid meer dan ooit in het geding. Een grote oogst is nog steeds het belangrijkste criterium om de leveringszekerheid te waarborgen, aldus Michael. Verder winnen rassen met een verminderde behoefte aan meststoffen aan relevantie vanwege de stijgende prijsdruk op de meststoffenmarkt vanwege de oorlog in Oekraïne. "Onze eerder genoemde frietrassen hebben zich in dit opzicht zeer goed bewezen onder de meest uiteenlopende klimaatomstandigheden in Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidoost-Azië."

Desondanks ziet Interseed Potatoes nog steeds een zekere behoefte aan voorlichting op het gebied van low-input aardappelen. "Wij als aardappelsector moeten ervoor zorgen dat de low-input rassen ook daadwerkelijk in de industrie gebruikt worden. Om ook in de toekomst op duurzame wijze te kunnen telen, hebben we aardappelrassen nodig die een grote oogst leveren, die goed resistent zijn tegen ziektes en tegelijkertijd goed tegen droogte en hitte kunnen. Zonder een gegarandeerd goede oogst van nieuwe low-input rassen zal geen enkel bedrijf economisch kunnen overleven. Daarom zijn wij er ook van overtuigd dat wij met onze nieuwe aardappelrassen en onze duurzame teeltwijze goed op de toekomst zijn voorbereid."

Bezoek het bedrijf op de Potato Europe 2022: stand D26.

Voor meer informatie:
Michael Stroß
Interseed Potatoes GmbH
Aldrup 3
D-27793 Wildeshausen, Duitsland           
Tel: +49 44348816  
mstross@interseed.de  
www.interseed.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven