Joel Uzan van Xsense:

"Grillige scheepvaart versnelde introductie slimme dataloggers in koelketens"

De wereldwijde scheepvaartcrisis, die de kosten voor maritiem transport opdrijft en ook gevolgen heeft voor de groente- en fruitkoelketens in Europa, de VS, China, Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië, zal naar verwachting nog enige tijd aanhouden. "De crisis zorgde er anderzijds ook voor dat slimme dataloggers die inzicht geven in de monitoring van de koudeketen versneld ingang vonden in de sector. Er zijn daarbij ook nieuwe toepassingen zoals de monitoring in pakstations en het voorspellen van de resterende houdbaarheid van producten", vertelt Joel Uzan, manager EMEA voor Xsense®. 

Hij vat de afgelopen twee jaar en de recente wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van cold chain management als volgt samen: "Met de lockdowns overal ter wereld en langere transittijden voor zendingen van groenten en fruit, nam het belang van slimme monitoring van de cold chain fors toe. Havens raakten overbelast en containers waren vaak niet beschikbaar. Vracht die normaal in passagiersvliegtuigen meereisde, deed dat niet meer. Sommige ladingen verschoven van lucht naar zee, maar zeevracht werd onbetrouwbaar. Er was een toename van het gebruik van conventionele koelschepen. De transporttijden namen toe en producten werden omgeleid naar verschillende markten. Het conflict in Oekraïne veranderde de voedselvoorzieningsketens in dat land: meer transport over de weg en minder scheepvaart. Efficiënt en tijdig zicht op de koudeketen, dat, wanneer nodig, snel ingrijpen mogelijk maakt, werd onder deze omstandigheden nog relevanter."

"De onrust van de afgelopen twee jaar heeft het monitoringniveau alleen maar verhoogd en de verschuiving naar slimme dataloggers (draadloos of mobiel) voor automatische en realtime rapportage van gegevens versneld. Veel klanten zijn bereid veel meer te betalen voor monitoring, want de meerwaarde is groot. Ook krijgen nieuwe gebruikers binnen organisaties toegang tot de gegevens. Ons klantenbestand neemt de bewaking van de koudeketen doorgaans heel serieus. Het is een van de redenen waarom ze Xsense verkiezen boven alternatieven", legt Uzan uit.

Bespaart het gebruik van slimme dataloggers geld?
Uzan beweert niet dat slimme dataloggers altijd geld besparen. Het hangt allemaal af van hoe de loggers en de informatie die ze geven worden gebruikt. "Het gebruik ervan kan een integraal onderdeel zijn van het leveren van een premium product dat zo een betere prijs kan afdwingen. De voordelen van de inzichten geleverd door (slimme) dataloggers kunnen beperkt blijven tot één bepaalde zending, maar de inzichten kunnen ook implicaties op de lange termijn hebben, zoals veranderingen in processen, training en selectie van leveranciers", zegt Uzan. 

Xsense®, waarvan het hoofdkantoor in het Israëlische Migdal Tefen staat, is een leverancier van slimme monitoringoplossingen voor alle onderdelen van de koelketen: bij de oorsprong (veld of pakstation), onderweg (lucht, zee, over de weg of spoor), op bestemming (supermarkt, groothandelsmarkten) en op tussenliggende punten (havens, terminals, DC's). Het bedrijf is een van de pioniers in de toepassing van draadloze dataloggers in de koudeketen voor voedsel.

"Onze loggers zijn ontworpen om te functioneren in omgevingen waar andere technologieën het moeilijk hebben, terwijl ze toch betaalbaar blijven. Onze oplossingen zijn gericht op het verminderen van verspilling en het verlengen van de houdbaarheid van het product door middel van tijdige informatie. Om de draadloze loggers verbinding te laten maken met draadloze gateways, was het in eerste instantie nodig om een solide softwareframework uit te bouwen als aanvulling op onze hardware. Dit oorspronkelijke systeem houdt nu nog stand en klanten vertellen ons zelfs dat het solide softwareplatform een van de redenen is waarom ze voor ons kiezen. We kunnen volledige segmentatie en realtime locatietracking bieden. De informatie is toegankelijk via een app op de smartphone en de website, of aan de hand van waarschuwingen via e-mail of sms. We stellen de informatie alleen ter beschikking aan de eigenaren van de gegevens en wie toestemming heeft gekregen om de info te zien." 

Niemand weet wanneer de transittijden bij de export weer normaal zullen worden, maar volgens Uzan staat het vast dat slimme koudeketenbewaking een grote rol zal blijven spelen voor iedereen in de waardeketen. 

Terug naar normaal? 
"We hoorden van een tussenhandelaar dat rederijen hun schepen waarschijnlijk langzamer zullen laten varen in plaats van capaciteit te verwijderen als nieuwe schepen hun intrede doen in de sector. Er zitten dus misschien langere transittijden aan te komen. Diensten, infrastructuur en bewakingsapparatuur worden beetje bij beetje ingevoerd om inzicht in en controle over de toestand van goederen in de koudeketen gemakkelijker te maken. Deze systemen leveren tijdige informatie, wat het mogelijk maakt om met nauwere toleranties te werken en snel corrigerende maatregelen te nemen wanneer dat nodig is, en indien niet mogelijk, om zich voor te bereiden op het uiteindelijke resultaat. Voorbeelden zijn een verlader die een defecte koelcontainer ophaalt uit een haven voordat deze op een zeeschip wordt geladen, gedurende meerdere dagen krappe toleranties aanhoudt voor de koeling van individuele pallets en die voor inspectie uithaalt wanneer de waarden afwijken. Slim monitoren komt neer op een betere kennis van zaken", stelt Uzan. 

Hij zegt dat het niet duidelijk is wat de 2G-vervanger zal zijn voor het Internet of Things. "Er is geen goedkoop universeel alternatief gevonden. De connectiviteit van mobiele bewaking wordt dus waarschijnlijk minder betrouwbaar of duurder. We breiden ons hardwareportfolio uit en kijken ernaar uit om de komende jaren enkele innovatieve producten te introduceren", besluit hij. 

Voor meer informatie:
Joel Uzan
Xsense®
Tel: +972 (0)49122826 (Israël)
joelu@xsense.co
www.xsense.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven