Bananenprijs in supermarkten niet structureel beïnvloed door inflatie

Supermarktprijzen met gemiddeld 18,5% gestegen

Prijzen in de supermarkt liggen gemiddeld 18,5 procent hoger dan elf maanden geleden, maar dat geldt niet voor hardloper bananen. De prijsstijgingen kunnen erg verschillen, zo meldt onderzoeksbureau GfK dat de prijzen van producten in verschillende supermarkten monitort aan de NOS. GfK noemt pasta, keukenpapier en brood als bovengemiddelde prijsstijgers, bananen, chocolade en schoonmaakartikelen zijn niet of nauwelijks in prijs gestegen.


Prijsgeschiedenis van bananen per 1 kilo in de supermarkt, bron: supermarktscanner

Bananen zijn volgens de laatste prijsmeting van supermarktscanner wel flink duurder dan vorig jaar. Op 19 juli lag de prijs gemiddeld op 1,82 euro, in 2021 was dat nog 1,55. De bananenprijs schommelde sinds juni 2021 rond de 1,62 euro met uitzonderingen naar beneden, maar lijkt sinds eind juni te stijgen naar het niveau van maart 2021. 

Een gezin van vier personen is in de supermarkt al met al meer kwijt. "Gemiddeld gaven zij op jaarbasis zo'n 7.000 tot 8.000 euro uit aan boodschappen", zegt Norman Buysse van GfK. "Zij betalen al snel zo'n 1.500 euro meer voor dezelfde boodschappen als een jaar geleden."


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.