Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gordon parlementslid Richard Thomson:

"De tijd dringt voor Schotse pootaardappelexport"

Nu Schotse pootaardappelen niet meer naar de EU mogen worden uitgevoerd, grijpen de voormalige afnemers van de pootaardappelensector de "Brexit-kans" aan om hun eigen pootgoedteelt uit te breiden. In Ierland zijn deze week voorstellen ingediend voor een investeringssteunregeling ter waarde van 3 miljoen euro voor de Ierse pootaardappelsector, om de ontwikkeling van de capaciteit te versnellen en verbeteringen op het gebied van de teelt, de opslag en het op de markt brengen van pootaardappelen te ondersteunen door de telers subsidies te verlenen voor hun kapitaalkosten.

Als gevolg van het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de EU te verlaten en na het verstrijken van de Brexit-overgangsperiode op 1 januari 2021, blijft de invoer van pootaardappelen uit Groot-Brittanniƫ in de EU verboden.

Bij de aankondiging van de regeling verklaarde Charlie McConalogue, minister van Landbouw: "Gezien de uitdagingen waarmee de Ierse aardappelsector wordt geconfronteerd bij het voldoen aan de jaarlijkse vraag naar pootaardappelen van hoge kwaliteit na de uittreding van het VK uit de EU, ben ik verheugd te kunnen aankondigen dat de regeling voor deze gespecialiseerde landbouwactiviteit wordt goedgekeurd."

Gordon-parlementslid Richard Thomson waarschuwde Defra dat de "klok tikt" voor de Schotse pootaardappelexport zolang er geen vooruitgang wordt geboekt bij het heropenen van de handel met de EU.

Thomson: "Ons is verteld dat Brexit enorme voordelen voor de landbouw zou opleveren. In dit geval vloeien de voordelen volledig naar de pootaardappeltelers in Ierland, aangezien hun regering een Brexit-kans ziet en een impuls van 3 miljoen euro heeft gegeven aan hun eigen boeren en telers.

Bron: thescottishfarmer.co.uk

Publicatiedatum: