Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage 'Roboticsday' op de Fruit Tech Campus

Wat is de stand van zaken van robotica in de fruitteelt en wat is de businesscase?

Tholen - De ontwikkelingen in de robotica gaan snel. Ook de fruitteelt mechaniseert in een snel tempo. Voor de onlangs geopende Fruit Tech Campus reden om de fruitsector bij te praten tijdens een heuse 'Roboticsday'. Want zijn de robots al praktijkrijp? Kan het financieel uit? Of is dat stadium al gepasseerd als er fruit ongeoogst blijft bij gebrek aan mensen die het willen plukken?

Als key spreker gaf Han Fleuren van Fruitboomkwekerij Fleuren een bespiegeling van de mogelijke impact van gerobotiseerd oogsten in de boomgaard van morgen. Hij deed dat door de aanwezigen mee te nemen in de 100-jarige historie van het familiebedrijf, gestart door zijn opa, waar zijn vader de knipboom introduceerde en waar hij zelf tegenwoordig naast fruitbomen ook de minitree en meetsystemen voor in de boomgaard verkoopt. Ook gaf hij zijn ervaring mee van een kersenteelt die hij in Chili in kiwi-opstelling tegenkwam, waardoor de kersen naar beneden hingen. "Dat moet robotiseerders als muziek in de oren klinken. Of het ook voor hardfruit werkt? Geen idee, maar de toekomst gaat niet om wie het sterkste of slimste is, maar wie zich het beste kan aanpassen."


Han Fleuren

Maar wat is een businesscase van een robot? Kan die in een korte plukperiode uit? Of is dat helemaal geen issue in tijden waarin fruit in Europa ongeoogst blijft bij gebrek aan plukkers? Accountant Evert Tijssen van Tijssen Accountants maakte 'op een sigarendoos' de eerste berekening door een gemiddeld voorbeeld uit zijn klantenportefeuille uit te werken. Voor een appelbedrijf van 20 hectare kwam hij uit op 13 benodigde robots, die 30 stuks appels per minuut plukken. Benodigde kosten op jaarbasis: 9.154 euro. Maar, zo gaf de accountant als stof tot nadenken mee. "Ga zelf rekenen. Wat is de verwachte economische levensduur, het energieverbruik, de aanschafwaarde, financierings- en onderhoudskosten? En in hoeverre kan de robot 100% plukken?"


Harrij Schmeitz

Dagvoorzitter Harrij Schmeitz wees op de impact van robotisering. "Het is niet alleen het vervangen van de mensen, maar het gaat om het totale concept. Het is een systeeminnovatie, die impact heeft op de ondernemer, het gewas, ook zijn totale bedrijf. Maar de ontwikkelingen zetten door. Wie had er een paar jaar geleden gedacht dat er een volledig gerobotiseerde spuit volledig onbemand zijn werk kon doen?" 

Tijdens de Innovation Labs werden zes praktijkvoorbeelden gedemonstreerd en toegelicht van robots in aardbeien (Ocitva), frambozen (Fieldwerk Robotics), hardfruit (Munckhof), openteelt (Abemec), robotspuiten (Hol Spraying Systems) en Greefa (robot verpakken). Onderstaand videobeelden van de robots.

Opvallend was de samenwerking die veel bedrijven hebben met grote automatiseerders. Zo is Octiva, de nieuwe naam voor Priva Kompano, de recente fusie tussen Priva’s tuinbouwrobotica en Octinions landbouwrobots, onlangs een samenwerking aangegaan met het Duitse Continental. Octiva ontwikkelde een mobiel platform dat het mogelijk maakt voor applicaties om autonoom en veilig door de kas te bewegen. Alle bestaande en nieuwe toepassingen, zoals UV-C-behandeling, bladsnijden of aardbeien plukken, zullen op Continentals autonoom platform gebeuren. CEO Tom Coen gaf aan zoveel mogelijk te willen standaardiseren om te rentabiliseren. Met de huidige investeringen zijn al tientallen miljoenen euro's gemoeid en Coens verwacht dat er nog eens zoveel mogelijk is. "Alles draait om de businesscase. We willen duizenden systemen per jaar verkopen."


Tom Coen van Octiva

Het Britse bedrijf Fieldwork Robotics heeft in Portugal de eerste commerciële trail staan met een robot voor het plukken van frambozen. Door middel van een online verbinding lichtte CEO Rui Andrês de ontwikkelingen toe. "We zijn gestart met frambozen, omdat dit misschien wel het meest lastige en kwetsbare fruit is om gerobotiseerd te oogsten, daarbij is de frambozenteelt wereldwijd een gigantische markt. Als we het met frambozen kunnen, dan moet het ook met andere fruitsoorten lukken." Andrês gaf aan dat de robots nooit de snelheid van plukken zullen halen van de handmatige pluk. "Maar deze robot werkt 24 uur. 's Nachts werkt hij zelfs het beste, omdat de uitdaging is om de frambozen met de juiste kleur te oogsten en dat detecteert hij 's nachts makkelijker." 


Greefa demonstreert de Smartpackr

Ging het bij de oogstrobots nog vooral om toekomstmuziek, Greefa demonstreerde de volgende stap in het pakstation door niet alleen appelen, maar ook peren op specificatie te kunnen verpakken. Het fruit wordt ingepakt in de zogeheten pakbladen met een capaciteit van wel 120 appelen per minuut. Hierbij is de vorm van de peer geen issue meer. Gebruiker Vogelaar Vredehof toonde zich erg tevreden met de inpakrobot. Wel werd aangegeven dat de markt in Nederland en België steeds meer gaat naar kleinpak in plaats van gelegd fruit. Voordeel ten opzichte van de oogstrobots is dat de inpakrobots vaak jaarrond ingezet kunnen worden. "De robot levert geld op als hij bezig kan blijven, maar je moet er werk voor hebben", constateerde Sander Reukers van Greefa nuchter.

'Dit is pas het begin. What's next' zo werd de afsluitende key-note spreker Roel Steenbergen geïntroduceerd. Roel is Technical Innovation Manager van het Rabobank Tech lab en ging in op de nieuwste trends in technologie en wat dit gaat betekenen voor de ondernemer en zijn onderneming. "Op dit moment wordt er een nieuw internet gebouwd. Dat gaat impact hebben op hoe we met elkaar communiceren. Ook metaverse gaat volgens hem steeds meer zijn intrede doen in de echte wereld, een virtuele wereld waarin mensen kunnen werken, gamen en ontspannen." De dag werd afgesloten met een borrel en de deelnemers van het Future Fruit Forum onder de 35 jaar konden gratis deelnemen aan de Young Fruit Pro BBQ. Niks virtueel, gewoon met een biertje en een vleesprikker in de hand.

Klik hier voor de fotoreportage