Telers in de Povlakte kampen met ergste droogte in 70 jaar

Het waterpeil in de Po is meer dan 2 meter lager dan gemiddeld; de temperatuur in juni is 3,5 graden hoger; in de eerste vijf maanden van 2022 is de neerslag met ongeveer 50% gedaald ten opzichte van de voorbije 30 jaar en dit voorjaar was het op vier na warmste sinds 1880. Kortom, Italiƫ beleeft de ernstigste droogte sinds 1952.

De telers proberen de crisis het hoofd te bieden, maar zijn niet optimistisch gestemd. "De toekomst van de oogst is onzeker. Wat wel zeker is, is dat als deze droogte aanhoudt, ze enorme schade zal aanrichten," zegt Giovanni Daghetta, eigenaar van een agribedrijf van 325 hectare in de provincie Pavia.

"Op dit moment is irrigatie het grootste probleem. We hebben waterpompen moeten gebruiken, die erg duur zijn, om onze velden te besproeien," zei Daghetta, een voormalig voorzitter van de boerenbond in Lombardije. "Als de voorspellingen niet veranderen, zullen we grote schade oplopen."

De weersvoorspellingen voor de komende twee weken in Italiƫ zien er niet goed uit. Er wordt voorspeld dat er geen regen zal vallen in de provincie Pavia en dat de temperaturen zullen schommelen tussen 22 en 33 graden, met een piek van 38 volgend weekend.

Bron: euronews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven