Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere opbrengsten jagen groei Mexicaanse tomatenteelt aan

In 2022/23 zal de productiviteit van de Mexicaanse tomatensector op het niveau van dit seizoen blijven, uitgaande van normale teeltomstandigheden en een aanhoudend sterke vraag van de Amerikaanse markt. Bronnen verwachten dat de oogst evenals vorig jaar rond de 3,7 mln ton zal bedragen.

In Mexico worden jaarrond tomaten geteeld, waarbij de twee voornaamste oogstpieken elkaar overlappen. Van december tot april zijn de tomaten afkomstig uit de staat Sinaloa. Deze staat geldt als het grootste tomatenteeltgebied in Mexico en domineert de binnenlandse markt en de export naar de VS. Van mei tot november zijn San Luis Potosi, Michoacan, Baja California Sur, Zacatecas, Morelos, Pueble en Jalisco de voornaamste leveranciers van tomaten. 

Op het moment waarop dit rapport werd gepubliceerd werd de oogst 2021/22 op 3,7 ton geraamd. Deze raming is gebaseerd op de hogere opbrengsten nu de sector uitbreidt met de teelt in kassen en andere teeltmethoden. Dit gebeurt zowel in de grote teeltgebieden als in gebieden waar de teelt kleinschaliger is. Het officiĆ«le cijfer voor de oogst in 2020/21 was 3 mln ton, zo blijkt uit gegevens van de Agrifood and Fisheries Information Service (SIAP). In 2020/21 oogstte Sinaloa ruim 709.000 ton tomaten, gevolgd door San Luis Potosi met 343.670 ton, Michoacan met 237.841 ton, Baja California Sur 160.507 ton en Zacatecas 158.970 ton. 

Handel
In 2022/23 wordt de Mexicaanse export van verse tomaten op 1,9 mln ton geraamd onder invloed van de verwachte toename van de beschikbaarheid, de geringe groei van de binnenlandse consumptie en de sterke vraag in de VS. Mexico blijft de grootste leverancier van tomaten aan de Amerikaanse markt en is daarmee tevens de grootste tomatenexporteur ter wereld. Op basis van de beschikbare gegevens en het handelstempo ramen deskundigen de export in 2021/22 op 1,7 mln ton, wat een marginale daling ten opzichte van het jaar daarvoor betekent. Hoewel er jaarrond naar de VS wordt geƫxporteerd, waarbij de aantallen maandelijks boven de 100.000 ton uitkomen, bereikt de export in de periode van januari tot maart doorgaans een piek.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: