"De Franse Delicatesse-aardappel in een mum van tijd bekend geworden"

Sinds vijftien jaar teelt HDC Lamotte, een bedrijf gevestigd in het Franse departement Drôme, het aardappelras Linzer delikatess, een ras dat wordt verhandeld onder het merk 'Délicatesse'. Deze kleine primeuraardappel is anders dan alle andere aardappelen en heeft de Franse consumenten inmiddels voor zich gewonnen. "De Franse Delicatesse-aardappel heeft in minder dan 10 jaar tijd nationale bekendheid verworven. De afzet ervan is letterlijk geëxplodeerd. De diverse leveranciers hadden de voordelen van de Délicatesse-aardappel snel herkend en erkend en hebben dan ook bijna allemaal gekozen voor de ontwikkeling ervan. Het wordt zelfs onder twee leveranciersmerken aangeboden," vertelt directeur van HDC Lamotte Christophe Lamotte.

Een aardappel behandeld als een groentegewas
Het succes van de Delicatesse-aardappel is te danken aan de versheid ervan, die de aardappel tot een echte primeuraardappel maakt. "Er is een tijd geweest dat vroege aardappelen min of meer als consumptieaardappelen werden behandeld. Het bijzondere aan de Délicatesse-aardappel is dat deze wordt behandeld als een groentegewas. De Délicatesse-aardappel wordt van februari tot juli wekelijks op verschillende percelen in stroken gepoot, zodat er steeds nieuwe aardappelen kunnen worden gepoot. Het ras kent een korte groei- en ontwikkelingscyclus, van tussen de 70 en de 80 dagen. Hierdoor kunnen er kleine maten worden gecreëerd (maten kleiner dan 40). Hiermee lijkt de aardappel sterk op een jonge groente. De 'jonge groente' smelt in de mond, is heel zoet en heeft een zeer karakteristieke nootachtige smaak. De aardappel kan met de hand worden geschild, maar kan ook met schil en al worden gegeten. De teelt van de Délicatesse-aardappel in een context waarin dit type teelt vergeten was, is echt onze kracht."

Verkrijgbaar in 100% recycleerbare kartonnen bakjes
Voor de Délicatesse-aardappel zit de nieuwigheid 'm dit jaar in de verpakking waarin HDC Lamotte deze nu verhandelt. "In het kader van de AGEC-wet moeten de verpakkingen van consumptie-aardappelen vanaf 15 augustus 100% plasticvrij zijn. Daarom hebben we een 100% recyclebaar kartonnen bakje van 750 g en een van 1 kg ontwikkeld, met vensters, zodat consumenten het product goed kunnen zien. Bij sommige klanten verhandelen we onze aardappelen al sinds het begin van het seizoen in deze verpakking." De verpakking is het resultaat van een goed doordacht concept dat het bedrijf helpt te voldoen aan de verwachtingen van de wet en de consumenten, zonder dat de logistiek erdoor wordt beïnvloed. "De verpakkingen zijn ontwikkeld op basis van een echt vernieuwende techniek waarvoor we moesten investeren in een nieuwe machine. We zijn zeer tevreden over het resultaat."

Doelstelling voor de oogst van 2022: 1.750 ton
De partijen voor dit seizoen zullen waarschijnlijk groter zijn dan die van vorig jaar. "We hebben ook meer arealen beplant. Vorig jaar hadden we een opbrengst van 1.600 ton en ons doel voor dit jaar is om een opbrengst van 1.750 ton te halen. We roteren de gewassen om de 3 jaar en toppen en wieden mechanisch. We gebruiken geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en geven er de voorkeur aan vooral biologische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Aangezien de Délicatesse-aardappelen niet mogen worden bewaard, hebben we ook geen problemen met betrekking tot de opslag van de aardappelen. Het doel is niet om enorme hoeveelheden te telen, maar producten van kwaliteit, met een mooie  maat en een optimale rijpheid. Ons aanbod aanzienlijk uitbreiden zou heel moeilijk zijn, simpelweg omdat we daarvoor niet genoeg grond hebben. Het departement Drôme is ideaal voor de teelt van Délicatesse-aardappelen. Zoals de naam al doet vermoeden zijn deze kleine aardappelen echter nogal veeleisend en kan het telen ervan ergens anders een zeer delicaat karwei worden. Dat is het zwakke, maar tegelijk ook het sterke punt van Délicatesse-aardappelen, en dat maakt ze tot zulke uitzonderlijke producten."

Voor meer informatie:
Christophe Lamotte
HDC Lamotte
Tel.: +33 (0)4 75 45 06 00
c.lamotte@hdc-lamotte.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven