Kim Rene Hansen - Nordic Fruit:

"Deense foodservicesector heeft het druk, maar kostenstijgingen zijn een uitdaging"

Na een sluiting van bijna twee jaar, floreert de Deense foodservicesector weer en deze zomer is de vraag naar groenten en fruit sterk. De hogere kosten voor logistiek en energie zetten de prijzen echter onder druk en zorgen voor de nodige uitdagingen. "Dit geldt onder meer voor eetrijpe avocado's die over zee worden aangevoerd. De kosten voor verwarming en transport zijn fors gestegen," zegt Kim Rene Hansen, mede-eigenaar van Nordic Fruit in Denemarken. 

Nordic Fruit, dat mede eigendom is van Dole Nordic, richt zich in het bijzonder op de levering van avocado's aan de Deense markt, waarvoor zij nauw samenwerkt met Nature's Pride. Een bedrijf dat bekend is om haar Eat Me-assortiment, bestaande uit onder meer mango's, zachtfruit en chilipepers, die dagelijks verpakt worden geleverd. Het bedrijf heeft daarnaast ook programma's bij groothandels en retailers. 

"De foodservicesector in Denemarken heeft het momenteel druk. Als je een tafel wilt reserveren dan moet je er op tijd bij zijn. Er is zelfs een tekort aan koks en bedienend personeel. Hieruit blijkt wel hoe druk het in de sector is. Mensen eten weer vaker buiten de deur. De Deense economie staat er goed voor en mensen trekken erop uit. Het is niet eenvoudig om een zomervakantie te plannen, omdat alles volgeboekt is. De economie draait dus op volle toeren, ondanks het feit dat de prijzen voor stroom en gas zijn gestegen."'

"We hebben te maken met hoge prijzen als gevolg van de gestegen logistieke kosten. We proberen de retailprijzen laag te houden. Voor sommige producten werken we met vaste prijzen. In het geval van avocado's zijn niet alleen de kosten voor zeevracht de afgelopen vier maanden fors gestegen, maar ook die voor elektriciteit en verwarming. De kosten voor het wegtransport van Nederland naar Denemarken zijn met 29% toegenomen en dat heeft impact," legt Hansen uit. 

Hij vertelt dat de verkoop van aardbeien, waarvan het seizoen momenteel gaande is, sterk is. "We leveren verschillende categorieën avocado's aan de retail, zoals biologische, groene, eetrijpe en verpakte avocado's. Tot dusver hebben de eerste vijf maanden van dit jaar ons een redelijk goede indruk gegeven van de afzet en trends. Onze verwachtingen zijn hooggespannen."

"We zien niet alleen de vraag naar kwaliteit onder consumenten toenemen, maar ook dat zij bij de keuze voor een product of  restaurant in toenemende mate letten op de duurzaamheid en maatschappelijke aspecten. De boodschap is overduidelijk. Men moet vooruit denken omdat consumenten hier steeds meer waarde aan hechten. Zo kan men echt een verschil maken, niet alleen in de landen van herkomst, maar ook voor het klimaat," zegt Hansen tot besluit. 

Voor meer informatie: 
Kim Rene Hansen
Nordic Fruit in Denmark
+45 77 31 59 00POte
krh@nordicfruit.dk 
www.nordicfruit.dk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven