Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Forse aanvoer Thoolse primeuraardappelen bij eerste veiling Sint-Annaland

Tholen - "Er staan er wat teveel voor het mooie." Dat was toch wel de tendens voorafgaand aan de start van het vroege aardappelseizoen bij Veiling Sint-Annaland vanmorgen. De prijzen gingen dan ook niet naar grote hoogten. Nou ja, met uitzondering van het eerste kistje dan. Dat werd door Jansen-Dongen voor een bedrag van 1.450 euro gekocht voor het MS-fonds. De veiling maakte er 2.000 euro van voor dit goede doel.


Adriaan Jansen, Jose Jochems (Jansen-Dongen) en Johan Slager bij het eerste kistje


David Hage

Veilingdirecteur David Hage blikte in zijn openingswoord terug op het afgelopen jaar dat gekenmerkt werd door Corona, de extreme kostenstijging - "ten gevolge van de geringe beschikbaarheid rijzen brandstof- én voedselprijzen de pan uit" - en de Russische invasie. Ook blikte hij terug op het planten, dat in maart onder goede omstandigheden plaatsvond. "Na koud en schril weer in april volgde een warme en extreme droge meimaand. Maar door de inzet van het zoete water is de groei er goed in gebleven en vorige week heeft Moeder Natuur hier ook weer een handje bij geholpen. De gewassen staan er goed voor, we hebben nu alleen goed weer nodig zodat de oogst weer een aanvang kan nemen."


Commissionair Jaap Eerland tussen de heren Greydanus

De eerste aardappelveiling ging een week eerder van start dan vorig jaar met een grotere aanvoer (71 ton) en ook een grovere sortering. Hage wees er nogmaals op dat het kostenniveau explosief gestegen was. Hij hoopte bij aanvang dan ook op een mooie prijs voor de kwalitatief hoogwaardige aardappelen onder het wettig gedeponeerde handelsmerk Alvantho. De prijzen waren echter niet helemaal om naar huis te schrijven. Zo gingen de eerste Doré's voor een prijsniveau tussen de 0,70 en 0,85 euro weg, Musica voor 0,55 euro, de Frieslanders tussen de 0,59 en 0,68 euro, de Colomba's voor 0,60 euro en de Eigenheimers voor 1,37 euro. Voor de drielingen en kriel werd respectievelijk 0,35 en 0,65 euro betaald op de eerste veildag.


Rinus en Kees Bijl


Karel Jansen en veilingvoorzitter Gerard Brooijmans van Alvantho

"Het zal een lastige start worden", zo verwachtte ambulante handelaar Karel Jansen al voorafgaand aan de veiling al. "Er staan er voor de eerste dag net even te veel, al zal het in de loop van juni wel weer goedkomen." Ook aardappelhandelaar Gerrit Kruithof, die jaarlijks een flink volume vroege aardappelen uit Tholen haalt, ziet het met de vraag wel goedkomen. "Al heb ik meer vraag naar Doré dan Frieslanders."

Gerrit Kruithof


Adriaan Jansen

Van de totale aanvoer van zo’n 10.000 ton gaat ruim 50% via de veilingklok. Het overige deel vindt zijn weg via bemiddeling. De bemiddelaar onderhoudt nauwe contacten met de kleinverpakkers zodat het Thoolse product ook in de schappen van de supermarkten terechtkomt. De Alvantho-aardappelen zijn gecertificeerd als 'Zeker Zeeuws Streekproduct'.


Marien Suurland, Paul Versluis en Simon Overkleeft (Nedato) blikken terug op de veiling

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl 
www.alvantho.nl