Droogte in Polen bedreiging voor wereldvoedselmarkt

Het droogteprobleem is, naast de oorlog in Oekraïne, een ernstige bedreiging voor de mondiale voedsel- en landbouwmarkt. Er is waarschijnlijk geen plek op aarde die niet door droogte is getroffen. Toch is het een probleem om het grote publiek ervan bewust te maken, vooral in Polen, dat al enkele jaren in een permanente droogtecrisis verkeert.

Helaas verminderen dergelijke ernstige watertekorten het opbrengstpotentieel in bijna alle EU-landen. Als gevolg daarvan stijgen de termijncontracten voor tarwe op de wereldmarkten. De nieuwe oogst wordt nu al gewaardeerd op € 400 per ton.

In Polen en in heel Midden- en Oost-Europa wordt een droge en warme zomer verwacht, wat de ontwikkeling van de hydrologische low flow, vooral in het westen van het land, in de hand zal werken.

Door het gebrek aan water is een deel van de opbrengsten inmiddels verminderd. Bovendien zijn in Polen grote gebieden jarenlang drooggevallen als gevolg van verkeerde drainage. In de loop der jaren is er sprake geweest van hoge verdamping, hoge temperaturen, geen neerslag en lage bodemvochtigheid. Telers hebben een probleem.

"We hebben last van droogte en ook al heeft het een beetje geregend, dat is niet genoeg voor een goede plantengroei. Dit is te zien aan de gebieden waar de bodem slechter is en geen water vasthoudt. Men kan ervan uitgaan dat de opbrengsten dit jaar lager zullen zijn,"  benadrukt Agnieszka Sołtysiak van het landbouwadviescentrum van Warmia en Mazury (Noord-Polen).

Voedselprijzen stijgen
De kosten van de voedselteelt stijgen. Dit wordt onder meer beïnvloed door duurdere brandstoffen en stijgende energie-, gas- en meststofprijzen. Nu hebben telers nog een reden tot bezorgdheid. Als de huidige weertrend aanhoudt, zullen de oogsten dit jaar veel zwakker zijn als gevolg van aanhoudende droogte. De droogte doet zich voor in Polen en bij enkele van de belangrijkste voedselleveranciers in de wereld (waaronder Europa, de VS en Brazilië). Bovendien zullen de prijzen van granen en oliehoudende zaden stijgen en bijgevolg ook de prijzen van diervoer en vlees. Plaatselijk zal het op zijn beurt de stijging van de prijzen van groenten en fruit treffen.

"De lagere opbrengst in Polen, als gevolg van de droogte, zal leiden tot prijsstijgingen, vooral op het gebied van groenten en fruit," voorspelt Mariusz Dziwulski, expert van de PKO BP bank. Stijgende voedselprijzen zijn een feit en consumenten zullen ze dit najaar het sterkst voelen.

Bron: www.agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven