Honden sporen Potato Virus Y en andere ziekten in aardappelen op

Andrea Parish uit Dayton, Wyoming, is de eigenaar van 'Nose Knows Scouting'. Ze heeft een team van vijf door haarzelf getrainde honden. Parish is getrouwd met een aardappelteeltconsulent en bevriend met Asunta Susie Thompson, universitair hoofddocent en aardappelkweker aan de afdeling plantenwetenschappen van de North Dakota State University. In feite zijn de honden het nieuwste hightech hulpmiddel voor het diagnosticeren van gewasziekten.

Parish en een van haar honden, Zora, vlogen onlangs naar Fargo, North Dakota, zodat Zora haar weg kon snuffelen door het pootgoedontwikkelingsprogramma van de North Dakota State University, op zoek naar een aardappelziekte die bekend staat als Potato Virus Y, of PVY.

NDSU-medewerkers brachten aardappelzakken uit koelboxen waar de hond in kon snuffelen. Zora bekeek tientallen zakken. Bovenkant, zijkanten, omdraaien en nog eens snuffelen. Als ze PVY vond, ging ze over op 'alert'; wijzen en bevriezen. Ze komt alleen uit deze alerte stand als Andrea haar een "klik" geeft of beloont met woorden.

Zora evalueerde het hele zaadprogramma van NDSU in een halve dag. Thompson zei dat het een enorme besparing is van mensen en middelen die op andere taken gericht kunnen worden.

Bron: agweek.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven