Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Honden sporen Potato Virus Y en andere ziekten in aardappelen op

Andrea Parish uit Dayton, Wyoming, is de eigenaar van 'Nose Knows Scouting'. Ze heeft een team van vijf door haarzelf getrainde honden. Parish is getrouwd met een aardappelteeltconsulent en bevriend met Asunta Susie Thompson, universitair hoofddocent en aardappelkweker aan de afdeling plantenwetenschappen van de North Dakota State University. In feite zijn de honden het nieuwste hightech hulpmiddel voor het diagnosticeren van gewasziekten.

Parish en een van haar honden, Zora, vlogen onlangs naar Fargo, North Dakota, zodat Zora haar weg kon snuffelen door het pootgoedontwikkelingsprogramma van de North Dakota State University, op zoek naar een aardappelziekte die bekend staat als Potato Virus Y, of PVY.

NDSU-medewerkers brachten aardappelzakken uit koelboxen waar de hond in kon snuffelen. Zora bekeek tientallen zakken. Bovenkant, zijkanten, omdraaien en nog eens snuffelen. Als ze PVY vond, ging ze over op 'alert'; wijzen en bevriezen. Ze komt alleen uit deze alerte stand als Andrea haar een "klik" geeft of beloont met woorden.

Zora evalueerde het hele zaadprogramma van NDSU in een halve dag. Thompson zei dat het een enorme besparing is van mensen en middelen die op andere taken gericht kunnen worden.

Bron: agweek.com

Publicatiedatum: