Huelva

"Met deze hoge temperaturen is ons zachtfruitseizoen snel voorbij"

Het zachtfruitseizoen in Huelva vindt gewoonlijk plaats van december tot half juni, maar dit jaar zit er door de hoge temperaturen al een vervroegd einde aan te komen.

De thermometers in de provincie toonden afgelopen week waarden die je normaal in volle zomer ziet. Er werden pieken tot 40 graden opgetekend. Deze abnormale situatie versnelde het rijpingsproces van het fruit, waardoor het in grotere hoeveelheden op de markt kwam en de prijs daalde.

De snellere rijping maakt het bovendien moeilijker om het fruit te bewaren. Door het weer van de afgelopen week was het moeilijk om de kwaliteitsnormen te handhaven. En omdat er op de markt ook veel fruit afkomstig was van andere bestemmingen waar de warmte de oogst ook een duwtje in de rug gaf, besloot een deel van de telers in Huelva door de toegenomen concurrentie hun gewassen al te verwijderen.

Anderen daarentegen kiezen ervoor nog even af te wachten, want als het weer opnieuw zachter wordt, kan er nog een vervolg van twee weken aan het seizoen worden gebreid. "Maar als de hoge temperaturen nog een paar dagen aanhouden, kan ons zachtfruitseizoen gauw gedaan zijn", zeggen ze bij telersvereniging Freshuelva.

Interfresa, een interprofessionele vereniging, stelt dan weer dat de teeltbedrijven die veel fruit naar de verwerkende industrie zenden nog zoveel mogelijk volumes willen oogsten vooraleer een punt te zetten achter het seizoen.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven