Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nieuwe Fairtrade-regeling heeft averechts effect omdat er te Westers naar het probleem wordt gekeken"

Tholen - Afgelopen week publiceerden we het nieuws dat een retailer in Duitsland gaat gebruikmaken van de Fairtrade-strategie voor leefbare lonen op de plantages. Toch heeft dit besluit volgens een Hollandse importeur ook een keerzijde.

"Eén van mijn leveranciers doet het al jaren anders. Hij biedt de kinderen van de werknemers op de plantages schoolvoorzieningen, zorgt voor warm eten voor de medewerkers, zodat ze niet met een lege maag aan het werk moeten en hij betaalt zijn medewerkers een lokaal, modaal salaris", vertelt de importeur.

"Met de regel die Fairtrade nu oplegt, is het geld direct op en krijgen de kinderen geen school en opvang meer, komen de werknemers met een lege maag aan op het werk en is er minder sociale controle. Al met al is het leuk bedacht van Fairtrade, maar nu gaat het averechts werken omdat er teveel met een westerse bril naar de problemen wordt gekeken in plaats van praktisch."

"Voor deze leverancier betekent het dat hij nu gaat stoppen met Fairtrade omdat ze niet dubbel op kosten gejaagd willen worden", vervolgt de importeur. "Let wel, dit zijn bedrijven die er alles aan doen om de mensen goed werkgeverschap te bieden. Wij vinden het ook heel goed dat een producent zich moet confirmeren aan een sociaal programma, maar daar kan de salariëring geen onderdeel van zijn. Daarvoor zijn de verschillen per land te groot."

"Hetzelfde zien we met certificeringen als Rainforest Alliance, die ook gaan bepalen hoeveel een aflader aan zijn personeel gaat bepalen. Volgens mij gaat dit een stap te ver en komt dit alleen de certificeringsbureaus ten goede, die zo meer macht en geld binnenhalen", besluit de importeur.