Oogstverlies door regen en kou in Valencia kan oplopen tot €150 miljoen

Na twee en een halve maand van aanhoudende regenval, lage temperaturen en een gebrek aan zonneschijn, beginnen telers in de Valenciaanse Gemeenschap de werkelijke schade te zien die de meeste van hun gewassen al hebben geleden of nog zullen lijden. Een studie van de technische dienst van telersvereniging Ava-Asaja raamt de verliezen op meer dan € 150 miljoen. Het getroffen areaal beslaat 120.000 hectare. De gewassen die de grootste schade oplopen, zijn citrus, amandelen, steenfruit, kaki’s en groenten. Er is ook schade aan de tuinbouwinfrastructuur.

De grootse verliezen zullen zich voordoen bij het citrus, met name sinaasappelen en mandarijnen: zo'n € 80 miljoen op een areaal van 50.000 hectare. Honderden tonnen fruit die op het punt stonden geoogst te worden vielen op de grond of lieten de telers gewoon aan de bomen hangen door de daling van de handelswaarde. Maar door de natte periode zijn ook vele bloesems beginnen te rotten, wat de komende oogst lager zal doen uitvallen op veel percelen.

De Valenciaanse amandelsector beleeft een historisch moeilijk seizoen met verliezen die kunnen oplopen tot € 18 miljoen. De koudegolf van begin april zorgde voor strenge vorst op zo'n 30.000 hectare in de in het binnenland gelegen streken. Op honderden velden is de volledige oogst verloren gegaan. De totale teelt zal met 70% dalen.

Ook steenfruit (perziken, nectarines, abrikozen, pruimen en kersen) voelt de gevolgen van de verwoestende regen die viel tijdens de bloeifase en vruchtzetting. Een areaal van 10.000 hectare werd getroffen. De percelen blijven gemiddeld steken op 40% van hun productiepotentieel en het verlies wordt berekend op € 16,5 miljoen.

In de kakiteelt beslaat het beschadigde areaal 5.000 hectare en kunnen de verliezen oplopen tot € 12 miljoen.

Schade aan de gewassen door slecht weer in de Valenciaanse Gemeenschap (citrus; amandel; steenfruit; kaki; groenten; rijst; druiven; olijven; infrastructuur)

Regens gedurende meerdere weken in de lente, en dan vooral de stortregens van 3 mei in L'Horta, verwoestten hele velden met groenten, met name uien en aardappelen. De directe verliezen, berekend op € 11 miljoen, en de lage prijzen van voorgaande jaren, brengen het voortbestaan in gevaar van deze twee belangrijke teelten die telers afwisselen met de teelt van tijgernoot. De regenval heeft het zaaien van tijgernoten vertraagd. Het kan een zwart jaar worden voor de Valenciaanse tuinbouw.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven