Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grotere Egyptische druivenoogst verwacht dan vorig jaar

Egyptische druiventelers breiden uit met hoogwaardige rassen om markten buiten Europa te bereiken

Het duurt niet zo lang meer tot het Egyptische druivenseizoen weer van start gaat. Er wordt een grotere oogst verwacht dan vorig jaar. De teelt is toegenomen en Egyptische exporteurs zullen hun product aan meer markten kunnen leveren. De vooruitzichten voor het seizoen zijn dan ook goed. Daarnaast investeren telers in hoogwaardige rassen om ook markten buiten Europa te kunnen bevoorraden. 

Volgens Nora Mohamed, salesmanager bij Skyline for Import & Export, is het druivenseizoen het tweede belangrijkste exportseizoen van het jaar. "In Egypte zijn druiven na citrus het meest geteelde gewas. Het is één van de duurste gewassen in vergelijking tot andere. Egypte komt wereldwijd op de vierde plaats van grootste druiventelende landen en de Egyptische druivensector maakte de afgelopen tien jaar een indrukwekkende groei door. De druiventeelt vindt verspreid over het land plaats, van Alexandrië in het noorden tot Aswan in het zuiden. In combinatie met de teelt van vroege en late druivenrassen zorgt deze geografische spreiding ervoor dat er van mei tot november druiven beschikbaar zijn."

Mohamed vertelt dat Egyptische exporteurs hun focus hebben verlegd naar de meer waardevolle druivenrassen, zodat zij hun fruit ook aan andere markten dan alleen de Europese kunnen leveren. "In Egypte begint het oogstseizoen van vroege druivenrassen eind juni. Het seizoen eindigt in november. De pitloze druivenrassen Thompson en Flame beheersen de teelt, omdat zij nog altijd populair zijn in de EU, de voornaamste importeur van Egyptische druiven. Telers breiden echter ook uit naar hoogwaardige rassen om andere markten te kunnen bereiken en beter te beantwoorden aan de smaakvoorkeuren van consumenten wereldwijd. Early Superior en Superior behoren tot de populairste nieuwe rassen." 

Naarmate de productie toeneemt, groeit ook het aantal markten waarheen Egypte haar druiven verlaadt. Mohamed licht dit toe: "De druivenexport in Egypte heeft een snelle groei doorgemaakt en houdt gelijke tred met de oogsttoename. Egyptische druiven hebben markttoegang verkregen tot India, Myanmar, Nepal, Brazilië en Servië. Het land had al toegang tot talrijke markten, waaronder de VS, de EU, Canada, Rusland en China. Daarnaast wordt er momenteel onderhandeld om markttoegang te verkrijgen tot de Filipijnen, Vietnam, Ecuador, Thailand, Nieuw-Zeeland en Argentinië. De EU blijft echter de grootste afnemer van Egyptische druiven, gevolgd door het VK, met een aandeel van 35% in de totale export. Andere grote exportmarkten zijn Nederland, Rusland en Duitsland."

Na de lagere opbrengsten van vorig jaar is de verwachting dat de productie dit seizoen weer op het gebruikelijke niveau ligt, zo vervolgt Mohamed. "In 2021-2022 hadden onverwachte extreme weersomstandigheden hun weerslag op het oogstniveau van Egyptische druiven. De oogst daalde van 1,42 mln ton naar 1,17 mln ton. De daling van 17% kan worden toegeschreven aan een hittegolf die het land in maart en april 2021 teisterde, evenals aan de krachtige wind tijdens de bloeiperiode. De sector rekent in 2022 echter op herstel van de productie en verwacht een productietoename van 22% ten opzichte van vorig seizoen. De oogst wordt op 1,7 mln ton geraamd, mits de weersomstandigheden gunstig blijven en telers nieuwe technologieën blijven omarmen. De toenemende vraag jaagt de teelt aan."

Mohamed legt uit dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de AGF-sector voor flink wat uitdagingen stelt. "De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft grote gevolgen, waarvan de prijsstijging van grondstoffen, de verstoring van de wereldwijde handel en de hoge brandstofprijzen de voornaamste zijn. Het belangrijkste is dat we naast Rusland en Oekraïne nog andere markten hebben voor onze producten. We hebben klanten over de hele wereld. Zij nemen grote aantallen druiven af, wat zorgt voor stabiliteit, ondanks het oorlogsgeweld tussen Rusland en Oekraïne."

"Er is nog steeds sprake van logistieke problemen. Deze begonnen vanwege de Covid-19-pandemie en de gevolgen zijn voelbaar in de wereldwijde handel. Dan is er ook nog de impact van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, waardoor de logistieke sector nog verder onder druk is komen te staan. We beschikken echter over een sterk logistiek team dat altijd streeft naar de beste oplossingen voor onze logistieke problemen, zodat we onze producten op tijd en in optimale conditie aan de klant kunnen leveren," aldus Mohamed. 

Voor meer informatie: 
Nora Mohamed
Skyline for Import & Export
Nora@skyline-egy.com
skyline-egy.com

Publicatiedatum: