Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Kolmhofer, Sesur Semilla y Exportación, over de seizoenstart in Sevilla

"De oogst van Spaanse vroege aardappelen zal minstens 30% kleiner uitvallen"

Hoewel het exportseizoen van Spaanse vroege aardappelen pas over enkele weken echt goed op gang komt, werden de eerste akkers met aardappelen in teeltgebied Sevilla al gerooid. Volgens de eerste prijsindicaties liggen de prijzen op circa 60 euro per 100 kg. De weerscapriolen, met aanhoudende droogte in januari en februari en de daaropvolgende neerslag, maken het de vroege aardappeltelers echter moeilijk, vertelt Georg Kolmhofer (rechts). De geboren Oostenrijker woont en werkt al sinds circa twintig jaar in Spanje en is sinds enkele jaren de directeur van exportbedrijf Sesur Semilla y Exportación SL, gevestigd in Sevilla.

 Vanaf week 19 start men met het rooien van grotere hoeveelheden huidvaste aardappelen, deze worden dan in week 20 uitgeleverd.

De vroege aardappelen in de regio Sevilla worden dit jaar gespreid geteeld. Een klein deel van het areaal werd al voor Kerst met vroege rassen beplant. Tijdens de kerstdagen heeft het geregend en begin/midden januari werd de rest van het areaal beplant. "Zowel in januari en februari was het vervolgens zeer droog met zeer lage nachttemperaturen tussen de 0 en 5 graden Celsius en relatief hoge dagtemperaturen van rond de 20-25 graden Celsius. De vroege arealen hebben zich zeer goed ontwikkeld, bij de overige arealen werd de groei afgeremd door de lage nachttemperaturen", blikt Georg terug.

Lagere knolzetting
Maart en de eerste helft van april werden daarentegen gekenmerkt door neerslag en stormen. "De grond is regelrecht overstroomd: In Murcia en Cartagena, waar overwegend vroege aardappelen voor de binnenlandse markt geteeld worden, was er op sommige plaatsen sprake van een recordhoeveelheid regen van tot wel 500l. In Sevilla viel er 150l. Desondanks moeten we dit jaar op een lagere knolzetting per plant rekenen. Normaal gesproken gaat het om 10-15 knollen per plant, dit jaar zullen het gemiddeld 5-8 knollen per plant zijn. Hoewel de areaalafname van het vroege aardappelareaal in Sevilla met 10% weliswaar te overzien is, zal de oogst alles bij elkaar zo'n 30% kleiner uitvallen dan vorig jaar. Het zou dan ook denkbaar zijn dat bepaalde leveringsafspraken niet nagekomen kunnen worden", schetst Georg de situatie. 

Sesur Semilla y Exportación houdt zich hoofdzakelijk bezig met de export van vroege aardappelen uit eigen teelt in Sevilla en Zuid-Portugal, evenals met de logistiek en dienstverlening daaromheen. Verder worden er in nauwe samenwerking met vooraanstaande en middelgrote aardappeltelers uit Europa op grote schaal rassenproeven uitgevoerd. Georg: "Vanwege de verbeterde bewaartechnologie en een uitgekiend rassenspectrum in Noordwest-Europa is het aardappelareaal in Spanje in de afgelopen jaren aanzienlijk kleiner geworden. De verkoopperiode duurt tegenwoordig nog maar 3-4 weken, van circa half mei tot half juni. Duitsland is nog steeds onze belangrijkste afzetmarkt."

De oogst van zijn contracttelers gaat voornamelijk naar de bekende grote retailketens, vervolgt Georg zijn verhaal. "Israël en Egypte zijn onze grootste concurrenten in de export, maar daarnaast hebben we ook directe concurrentie van de oude oogst uit Niedersachsen en Frankrijk. Iedere afzonderlijke retailketen heeft daarbij haar eigen spelregels wat betreft de omschakeling van aardappelen uit bewaring naar vroege aardappelen." 

Tijdkritische handel
Tenslotte zullen volgens Georg ook de beschikbaarheid van logistiek en eventuele stakingen in de transportsector een beslissende rol spelen. Juist bij een tijdkritisch product zoals de vroege aardappel zijn lichte vertragingen binnen de leveringsketen desastreus. "We hebben nauwelijks opslagcapaciteit ter beschikking, waardoor de vers geoogste aardappelen direct geëxporteerd worden. Daarom hopen we ook op goede weersomstandigheden tijdens de vroege aardappeloogst. Want wanneer het richting de 30 graden Celsius gaat, wordt het al kritiek voor de gevoelige vroege aardappelen. We beschikken nauwelijks over opslagcapaciteit en daarom worden de vers geoogste goederen onmiddellijk naar de export gestuurd," besluit Georg.

Voor meer informatie:
Georg Kolmhofer
Sesur
Tel: +34 647625788
sesur@sesur.net 
sesur.net

Foto's: Sesur 

Publicatiedatum: