Gérard Lliso, Select Agrumes:

"De loquat: het eerste lentefruit dat het verdient bekender te worden"

Op de MIN-markt in Rungis is tussen de laatste citrus van het seizoen een klein stuk fruit te vinden dat bij veel Fransen nog geheel onbekend is: de loquat of Japanse mispel. "Dit mooie stuk fruit dat op een kleine peer lijkt, weerspiegelt echt het beeld van het eerste fruit van de lente. De loquat is altijd begin april in de supermarktschappen te vinden en ligt daarmee voor op de andere stukken seizoensfruit die meestal pas in mei in de schappen komen te liggen. De komst van de loquat markeert het einde van de winter en valt samen met het einde van het clementine- en sinaasappelseizoen. Dit kleine mediterrane stuk fruit komt oorspronkelijk uit Azië. De oranje schil is heel dun en het gele vruchtvlees is erg sappig, zoet en licht zurig. De loquat heeft echt een verfrissende smaak en is vooral fijn om te eten als het weer warmer wordt," legt Gérard Lliso, voorzitter van Select Agrumes, uit.

Hoewel de loquat bij de Fransen grotendeels onbekend is, is deze zeer populair in andere mediterrane landen als Spanje, Italië, Portugal, Marokko, Algerije en Tunesië. "De loquat is in Frankrijk nog niet heel erg bekend en worstelt daarom nog met zijn imago en reputatie. We stellen echter elk jaar opnieuw vast dat de belangstelling voor dit kleine stuk fruit bij onze Franse klanten steeds meer groeit. De loquat lijkt een soortgelijke start te maken als de gele kiwi, die in het begin ook moeite had om een plek op de Franse markt te veroveren. Laten we hopen dat de loquat hetzelfde succes zal kennen! De loquat is immers een product dat het echt verdient om een grotere bekendheid te krijgen, de feedback die we krijgen is tot nu toe altijd positief geweest."

Sinds begin april biedt Select Agrumes loquat uit Spanje aan, geteeld in de regio Alicante. "Alicante, en dan vooral rond Callosa d'en Sarrià, heeft de beste grond om dit stuk fruit op te telen, omdat het daar wordt geteeld in terrassen op de bergen. Daarnaast wordt het de laatste tijd  in kassen geteeld, zodat het al eind maart op de markt kan worden gebracht. De eerste loquats van het seizoen worden verhandeld voor meer dan 6 euro per kilo. Momenteel schommelen de prijzen wel heel erg en liggen ze tussen de 4 en de 6 euro per kilo, afhankelijk van de maat: M, L en XL in dubbele rijen gelegd, of XXL in bakjes van 3 kilo in enkele rijen."

De loquat van Select Agrumes zal tot eind mei in de schappen te vinden zijn.

Voor meer informatiw:
Gérard Lliso
Select Agrumes
31 rue Avignon
94 550 Rungis Complexe, Frankrijk
+33 (0)6 73 84 22 17
gerard@select-agrumes.com  
www.select-agrumes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven