Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
20 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulpplan

Franse telers beter voorbereid op vorstperiode, maar de schade is nog steeds aanzienlijk

Ondanks de diverse getroffen vorstbestrijdingsmaatregelen, is het veel Franse telers niet gelukt om hun gewassen goed genoeg te beschermen. Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de totale vorstschade, maar een aantal professionals kan ook nu al spreken van een aanzienlijke schade. "De zwaarst getroffen teelten zijn die van de fruitboomgaarden en dan met name steen- en hardfruit als pruimen, kersen, appelen en peren. In het Rhônedal lijken de abrikozen en perziken minder getroffen te zijn dan vorig jaar, maar sommige andere boomgaarden met steen- en hardfruitgewassen zijn juist weer volledig verwoest," legt Christiane Lambert, voorzitter van FNSEA aan de Franse 24-uursnieuwszender France Info uit.

© Frederick Florin / AFP

Noodfonds
Activering van het Nationaal Fonds voor Tuinbouwrampen
Jean Castex is naar Cazes-Mondenard (Tarn-et-Garonne) gegaan om de gevolgen van de vorst voor de boomgaarden met eigen ogen te gaan bekijken. De Franse premier verklaarde daarna dat er 20 miljoen euro zal worden worden vrijgemaakt voor een noodhulpplan, naast het feit dat er, zoals afgelopen zondag was aangekondigd, een 'Nationaal Fonds voor Tuinbouwrampen' zal worden geopend. De premier benadrukte bovendien het belang van de aanpassing van de Franse tuinbouw om ervoor te zorgen dat telers het hoofd kunnen bieden aan het toenemend aantal uitzonderlijke klimaatverschijnselen. Er zal ook nog een andere maatregel worden getroffen die betrekking heeft op de 'overname van de betaling van de socialezekerheidsbijdragen' die voor de getroffen telers momenteel natuurlijk torenhoog zijn.

Schade in diverse regio's
In het departement Lot-et-Garonne heeft het Franse interprofessionele pruimenbureau geraamd dat "al bijna 70% van de pruimenoogst door de vorst is aangetast". "Dit alles is opnieuw een harde klap voor de pruimensector in Agen, die sinds 2 april 2022 door de vorst is verwoest. Het hele BGA-gebied is zwaar getroffen en de schade lijkt even groot of groter te zijn dan vorig jaar." Alleen de pruimen die op grotere hoogte zijn geteeld, hebben aan de vorst kunnen ontsnappen.

In het departement Tarn-et-Garonne hebben de drie nachten met temperaturen onder 0°C ervoor gezorgd dat de steenfruitboomgaarden zwaar zijn getroffen. Bijna 80% van de verliezen waren het directe gevolg van de vorst", verklaart Alain Iches, voorzitter van de Landbouwkamer van Tarn-et-Garonne.

Ook de kiwi's uit Lot-et-Garonne zijn door de vorst getroffen. Op sommige teeltbedrijven zijn in de nacht van 2 op 3 april 100% van de bloesemknoppen kapotgevroren. In tegenstelling tot vorig jaar zijn dit jaar ook de vollegrondsaardbeien getroffen, met zo'n 30% bevroren bloesemknoppen.

In de Elzas hebben de boomgaarden het ook zwaar te verduren gehad, met temperaturen tot -8°C op veel teeltbedrijven in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. Ondanks de inspanningen om hun percelen op te warmen, verwachten de telers van fruit als kersen, peren, perziken en abrikozen zo ongeveer de helft van hun oogst te zullen verliezen.

De regio Nouvelle-Aquitaine is ook niet gespaard gebleven. Daar lijken de met name de pruimen- en kiwitelers het zwaarst te zijn getroffen, zo blijkt uit de eerste ramingen.

Volgens de AOP Pêches et Abricots de France, de Franse nationale vereniging voor BOB perziken en abrikozen, heeft de koudegolf die veel Europese teeltregio's heeft getroffen, de meeste Franse perzik- en abrikozentelers die vorig jaar zwaar zijn getroffen, dit jaar gelukkig niet geraakt.

De temperaturen in het zuidoosten van Frankrijk hebben de records van vorig jaar gelukkig ook niet bereikt of geëvenaard en er waren  ook maar enkele gevallen bekend waarbij de temperaturen onder 'slechts' -2°C uitkwamen.

Dankzij de combinatie van de koude luchtmassa's, de nabijheid van de Middellandse Zee en vooral dankzij de aanwezigheid van wind, kon de ergste schade worden voorkomen.

De telers, die vorig jaar hard zijn getroffen, waren dit jaar beter voorbereid en hebben er diverse nachten alles aan gedaan om het grootste deel van hun oogst te beschermen.

Helaas is schade in de meest gevoelige gebieden ondanks dat nog steeds erg groot. Denk dan aan bepaalde hellingen in de Rhône-vallei, in de Vallée de Têt (Prades) en de Baronnies. Die gebieden zijn opnieuw zwaar getroffen. 

De koudegolf lijkt ook andere Europese regio's ernstig te hebben getroffen. Het gaat dan met name om de volgende regio's in Noord-Spanje: Lleida (Catalonië), Huesca en Zaragoza (Aragon), Navarra, Leon en La Rioja.

MedFEL
Alle informatie hieromtrent zal worden gepresenteerd en worden verspreid tijdens MedFEL, de Europese Abrikozenoogst-voorspellingen (op 28 april om 15.30 uur) en op 24 mei tijdens de 'MedFEL-dinsdagen'.

Maak ook kennis met AOP Pêches et Abricots de France op MedFEL op 27 en 28 april 2022 in het Parc des expo in het  Franse Perpignan, stand B33.

Voor meer informatie:
Raphaël Martinez
AOP Pêches et Abricots de France
+33 (0)6 09 98 38 09
direction@aop-pechesabricots-france.com

Publicatiedatum: