Vorstschade aan steenfruit en peren in Noord-Spanje

Het koufront dat vorig weekend over Spanje trok zorgde voor strenge vorst in Aragón en Lleida, waar veel steenfruit en peren worden geteeld en waar dan ook gevreesd wordt voor aanzienlijke schade aan de fruitbomen.

De barre weersomstandigheden hebben het hele steenfruitgebied in Lleida getroffen. Volgens Afrucat, de werkgeversorganisatie van de fruitsector in Catalonië, is de schade groot. Verschillende bronnen hebben het over vernietigende gevolgen in vrijwel alle teeltgebieden. Ook de perenteelt heeft erg geleden onder de vorst in Lleida.

In Huerta de Lleida, Mollerussa en Artesa de Lleida zijn de temperaturen gedurende vele uren gedaald tot bijna 6 graden onder nul. Hoewel abrikozen het meest hebben geleden onder de vrieskou, omdat die teelt al het verst gevorderd is in het groeiproces, is er schade aan alle soorten steenfruit. Bij veel rassen had de vruchtzetting immers al plaatsgevonden en stonden de bomen in bloei, wat een bijzonder delicaat moment is.

Ook amandelbomen en notelaars hebben schade opgelopen.

In Aragón had Óscar Moret, hoofd van de afdeling Fruit van Uaga, een telersvereniging, het over een "behoorlijk gecompliceerde" nacht van 1 op 2 april. Om 4 uur 's ochtends namen de temperaturen plots een duikvlucht. Wie een anti-vorstsysteem had, activeerde dat, maar volgens de telersvereniging is een dergelijk systeem (sproeiers, ventilatoren of parrafinekaarsen) slechts aanwezig op 5% van de boomgaarden in de Cinca-vallei.

De temperaturen van enkele graden onder nul hebben vooral gevolgen gehad voor de abrikozen, omdat die bomen het eerst in bloei komen. De gemeenten Tamarite de Litera en Albelda, in de Litera-streek, zijn het zwaarst getroffen, gevolgd door een strook die van Torrente de Cinca naar Albalate loopt, in de Bajo Cinca-streek, en rondom Binaced in Cinca Medio.

"De averij is het grootst bij abrikoos, maar ook bij nectarine zien we veel schade. Andere fruitsoorten zaten nog niet zo ver in hun groeiproces. Ook bij kersen, die al in bloei staan, voorzien we minder problemen", vertelde hij.

In de streek rond Fraga daalde het kwik tot 3 graden onder nul, in Albalate, Belver en Tamarite tot 4 à 5 graden onder nul en in de gebieden rond Alcolea tot 6 graden onder nul. "Dat zijn temperaturen waarbij bijna alles bevriest. Het zal moeilijk zijn dat het fruit dit te boven komt", zei Moret.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven