Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"De Rubis Gold-appelen maken het ondervertegenwoordigde aanbod van gele appelen compleet"

Voor seizoen 2021-2022 wordt de Rubis Gold®, een nieuw geel appelras met een oranje gloed, verkocht in de winkels van Grand Frais en Système U. "Net zoals dit bij de meeste andere appelrassen het geval is, heeft ook de Rubis Gold te lijden gehad onder de vorst van afgelopen voorjaar. Bij Perlim-Meylim® hebben we als gevolg hiervan uiteindelijk 60 ton appelen geoogst in plaats van de 100 ton die we oorspronkelijk hadden geraamd", legt Béatrice Chauffaile van Alliance Perlim-Meylim® uit.

"We zijn een beetje teleurgesteld over de grootte van opbrengst, maar zijn tegelijk het ras nog aan het ontdekken. De vorst heeft geen invloed gehad op de hoeveelheid appelen, maar wel op de maat van de appelen. De appelen zijn per stuk ongeveer 10 tot 15 mm kleiner. Eén appel weegt daarmee tussen de 70 en de 75 gram.  Een andere verklaring voor de kleinere opbrengst lijkt er niet te zijn," vertelt Lionel Lassourreuille, technisch manager bij Alliance Perlim-Meylim®.


Foto: Romann Ramshorn

Een smaakbelofte die is ingelost
Hoewel de opbrengst wat betreft de grootte dus niet aan de verwachtingen voldeed, blijven diverse appelspecialisten, telers en leveranciers stuk voor stuk overtuigd van het potentieel van de Rubis Gold-appelen. "De smaakkwaliteit van de Rubis Gold-appelen voldoet volledig aan onze verwachtingen. Rubis Gold-appelen zijn knapperig en hebben een goed evenwicht tussen het suikergehalte, met een Brixgraad van 14, en de zuurtegraad. Uit de resultaten van een onderzoek van het Franse centre technique interprofessionnel des fruits et légumes (CTIFL) dat vorig jaar is uitgevoerd is duidelijk naar voren dat de Rubis Gold-appelen over een intenser aroma beschikken dan andere appelrassen als Pink Lady®, Gala, Golden, Chanteclerc en Belchard. De fruitige toets van de appelen doet denken aan de aroma's van exotisch fruit. De Rubis Gold-appelen kregen verder een goede algemene beoordeling. Wat ons betreft wil dit zeggen dat het ras gegarandeerd een plek op de appelmarkt heeft veroverd. De Rubis Gold-appelen beloven vooral veel goeds op het gebied van de smaak, ook al weten we dat ze op grotere hoogte de neiging hebben om, net zoals de Golden-appelen, roze te worden," legt Béatrice Chauffaille, marketingdirecteur bij Alliance Perlim-Meylim® uit.


Foto: Romann Ramshorn

Een ras dat het huidige aanbod van gele appelen compleet maakt
De strijd tussen de verschillende rassen tweekleurige appelen om een plekje in de schappen is hevig, maar eigenlijk is het vooral zo dat de Rubis Gold-appelen het ondervertegenwoordigde aanbod van gele appelen compleet maken. "Er zijn maar weinig gele appelen op de markt te vinden. De gele Golden-appelen en de gele Chanteclerc-appelen die nog wél op de markt te vinden zijn, zijn oude rassen en worden gekocht door trouwe, maar vrij specifieke en oudere klanten. Hoewel er op de markt ook een plek zal zijn voor goede 'oude' Golden-appelen, vooral die met een label en geteeld op grote hoogte (Limousin, Alpen), lopen deze oude rassen het risico om definitief van de markt te verdwijnen. Om ervoor te zorgen dat ook de interesse van jongere klanten in de gele appelen wordt gewekt, zal het aanbod van gele appelen echter wel moeten worden vernieuwd. De Rubis Gold-appelen voldoen aan alle verwachtingen. De frisse smaak en de geeloranje kleur zijn iets nieuws in de schappen die meestal gevuld zijn met de wat meer standaard tweekleurige appelen. Visueel gezien brengen deze geel met licht oranje appelen net wat meer kleur in de schappen. Ik weet daarom vrij zeker dat de Rubis Gold-appelen vrij snel een vast plekje in de schappen zullen krijgen", zegt Béatrice Chauffaille.


Foto: Romann Ramshorn

Alliance Perlim-Meylim®, gespecialiseerd in gele appelen geteeld op grote hoogte
Voor Alliance Perlim-Meylim®, gespecialiseerd in het telen van de BOB Limousin-appelen, was het niet meer dan vanzelfsprekend om het Rubis Gold-avontuur aan te gaan, in samenwerking met de Séru boomgaarden (de belangrijkste telers van de Rubis Gold-appelen), Blue Whale, Gerfruit en de Devos groep. "Gele appelen maken deel uit van ons DNA. De knapperigheid en het intense aroma van de Rubis Gold-appelen hebben ervoor gezorgd dat we direct voor de bijl gingen. De Rubis Gold-appelen zijn dan ook een heel voor de hand liggende aanvulling op ons aanbod."

"We beschouwen de Rubis Gold-appelen als de kleine zusjes van de BOB Golden-appelen, omdat ook de Rubis Gold-appelen het best op grote hoogte kunnen worden geteeld. Het enige risico hiervan is dus dat ze roze kunnen worden. Aangezien de appelen voor andere klanten worden geteeld dan die van van de Golden BOB-appelen, leveren ze geen problemen op, maar vormen ze enkel een aanvulling op het huidige aanbod. Vorig jaar beschikten we over 20 ha boomgaarden. Dit jaar hebben we hier 10 ha boomgaarden aan toegevoegd, met de ambitie om de 30 ha in 2024 verder te hebben uitgebreid naar 50 ha. In 2027 hopen we bovendien een opbrengst van 2000 ton te kunnen halen. Natuurlijk ontbreken er nog gegevens, met name over het 'gedrag' van de appel bij regen en opslag, maar we geloven echt in dit smaakvolle ras en willen de appelen maar wat graag promoten."

Een ervaren team dat de krachten bundelt
Om ervoor te zorgen dat de Rubis Gold-appelen hun potentieel ten volle kunnen ontplooien, heeft Perlim-Meylim® een groep samengesteld bestaande uit deskundigen die beschikken over complementaire technische en commerciële vaardigheden. Gildas Guibert, rassenontwikkelaar voor Earth Market, is belast met de coördinatie van het technische aspect. "Het is een fascinerend avontuur, dat we vanaf nul opbouwen, samen met marktdeelnemers die beschikken over ervaring op dit gebied en hun appelen op uitzonderlijke gronden telen. Dit doet me denken aan de oprichting van de eerste appelclubs zo'n 25 jaar geleden. Behalve de clubrassen telen deze handelaars appelen die worden verhandeld onder een kwaliteitslabel dat aan zeer strenge specificaties voldoet, iets waar ook Alliance Perlim Meylim® veel verstand van heeft. Van hen leren is dan ook zeer interessant en hun hulp is onontbeerlijk bij het uitwerken van de specificaties voor de Rubis Gold-appelen."

"Dit jaar zijn de meeste appelen afkomstig van de Séru-boomgaarden, de boomgaarden die als eerste zijn aangeplant. Het is dus moeilijk om conclusies te trekken over de specifieke kenmerken van de grond. We kunnen wel al stellen dat de suikergehaltes over het algemeen zeer hoog zijn. Daarnaast zijn we blij dat we de belofte met betrekking tot de smaak hebben kunnen nakomen."

Foto: Romann Ramshorn

De vele uitdagingen van het telen van technische appelen
Volgens Lionel Lassourreuille zijn de Rubis Gold-appelen technisch veeleisende appelen. "De sleutel tot het succes van dit ras ligt in de boomgaard. Elke stap binnen zowel het teeltproces als het verpakkingsproces, vereist een hoog technisch niveau. De Rubis Gold is een veeleisend ras: om het volledige teeltpotentieel van het ras tot uiting te kunnen laten komen, moeten allerlei elementen worden gecontroleerd. Geleidelijk aan leren we de Rubis Gold en het ‘gedrag’ van het ras echt goed kennen."

"We beginnen met een teeltpotentieel dat gelijk is aan 100, maar het risico bestaat dat dit aantal – als gevolg van de technische gevaren, het weer, de geopolitiek, ziekten en plagen – zal worden verlaagd. Al deze factoren verminderen het waardepotentieel van het ras," legt Gildas Guibert uit. "Ons doel is om de impact van deze factoren te verminderen, zodat het teeltpotentieel van het ras zo optimaal mogelijk wordt. In het kader hiervan moet een aantal belangrijke strategieën worden ingezet. Om bomen van homogene kwaliteit en een productieve volwassen boomgaard te kunnen krijgen, moet de aanplant ervan succesvol verlopen. Daarnaast moeten de bomen worden beschermd tegen vorst en hagel."

"Om alle inspanningen die van tevoren zijn gedaan niet voor niets te laten zijn, is ook de wijze van oogsten bepalend. Het oogsten moet goed worden uitgevoerd en is een strategische stap binnen het teeltproces dat op het juiste moment moet plaatsvinden. Daarna moet ook de opslag van de appelen op de juiste wijze gebeuren. We werken daarom samen met het CTIFL die voor ons testen hoe de appelen zich bij bepaalde opslagtemperaturen gedragen."

"Het is bovendien echt van essentieel belang dat de verpakking het fruit 'respecteert'. En ten slotte moet de afzet van de appelen een succes zijn. Gelukkig is het team omringd door de grootste namen uit de appelsector voor wie smaak een absolute prioriteit is. Voor het distribueren van de appelen kunnen we rekenen op de steun van onder meer Grand Frais, U en Lidl België, die allemaal het innoverende voordeel van de Rubis Gold-appelen weten te waarderen, de appelen graag in hun schappen willen hebben liggen en ons graag helpen bij het behalen van onze commerciële doelen en onze doelen met betrekking tot de afzet. Overtuigd van de uitzonderlijke smaak van de Rubis Gold-appelen, doen ze alles wat in hun macht ligt om het promoten van de appelen in de verschillende winkels succesvol te laten verlopen."

"De Rubis Gold-appelen hebben alles in zich om heel populaire appelen te worden. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat hun potentieel volledig tot uiting kan komen en ze een plek te bieden op de Franse markt en daarbuiten."

Earth Market zal aanwezig zijn op de Fruit Logistica-beurs in Berlijn op 5-7 april 2022 (Hal 22, stand D06).

Voor meer informatie:
Gildas Guibert
Earth Market
gildas.guibert@earth-market.com

Lionel Lassourreuille
Alliance Perlim Meylim
lionel@perlim.com

Béatrice Chauffaille
Alliance Perlim Meylim
beatrice@perlim.com

www.rubisgold.com
www.alliance-perlim-meylim.fr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven