Nieuwe fruitinpakrobot reduceert arbeidsbehoefte in pakstations

Een intelligente gerobotiseerde fruitverpakkingsmachine die de meest arbeidsintensieve taak in het pakstation automatiseert, maakt een wereld van verschil voor AGF-verwerkers over de hele wereld.

Global Pac Technologies heeft de Aporo II gerobotiseerde verpakkingsmachine onthuld, die gebaseerd is op de bewezen technologie van de oorspronkelijke Aporo I Produce Packer, die in 2018 werd ontwikkeld. Het nieuwste model heeft een tweemaal zo hoge doorvoer en verpakt 240 stuks fruit per minuut, waarmee twee tot vier arbeidsunits per verpakkingslijn kunnen worden bespaard.  

"De Aporo II kan worden ingebouwd in twee verpakkingslijnen in plaats van één, waarmee de doorvoer kan worden verdubbeld en op arbeid kan worden bespaard ten opzichte van de Aporo I," legt Camoron McInness uit, directeur van Jenkins, een Nieuw-Zeelands bedrijf, dat samen met het Amerikaanse Van Doren Sales medeoprichter is van Global Pac Technologies.

 

"We hebben deze nieuwe machine bij enkele grote klanten geïntroduceerd en de resultaten zijn opmerkelijk. Eén van onze Australische klanten bouwde een nieuw pakstation en installeerde er drie Aporo II-lijnen. Hiermee werd de productiecapaciteit van het pakstation met 30%-40% verhoogd en kon er tot 50% op arbeid worden bespaard. Het automatiseren van het in dozen plaatsen van fruit stelt de schaarse arbeidskrachten in staat om zich elders in het pakstation nuttig te maken."

McInness zegt dat dubbele gerobotiseerde units van de Aporo II consistenter en betrouwbaarder zijn dan menselijke verpakkers. De technologie wordt momenteel gebruikt in Frankrijk, het VK, Zweden, België, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland, en dan met name voor het verpakken van appelen en steenfruit, zoals perziken en nectarines. Er wordt gewerkt aan het uitbreiden van de gebruiksmogelijkheden voor de verwerking van andere fruitsoorten. 

"Het unieke aan Aporo I en Aporo II is dat zij werden ontworpen voor het autonoom verpakken van fruit. De machine is uiterst intelligent. Hij bekijkt het fruit, identificeert het en hoeft vervolgens geen instructie te krijgen over het type doos waarin het dient te worden verpakt. Het is een krachtige technologie. 

"Het interne optische systeem of 'neuraal netwerk' leert voortdurend om zich aan te passen aan verschillende fruitsoorten en om zijn prestaties te verbeteren. Het systeem herkent traypockets voor alle type dozen automatisch en de touchscreen interface is zeer gebruiksvriendelijk. Het zal het fruit niet alleen herkennen en op de juiste manier in de dozen plaatsen, maar kan ook de best gekleurde zijde van de appelen bepalen en deze naar boven leggen."

De Aporo-machines kunnen worden geïntegreerd in de bestaande infrastructuur van pakstations. In sommige gevallen zelfs binnen een paar uur tijd. Het wordt over bestaande transportbanden geïnstalleerd en is beschikbaar in opstellingen voor zowel enkele als dubbele verpakkingslijnen. 

Sinds de introductie van de Aporo I in 2018 werd de technologie toegepast in meer dan 100 verpakkingslijnen wereldwijd. McInness zegt dat er veel orders in behandeling zijn voor de Aporo II. "We hebben een aantal groeikansen in Californië momenteel en op Fruit Logistica zullen we aan klanten laten zien waartoe Aporo II allemaal in staat is."

Global Pac heeft goede banden met haar wereldwijde distributeurs en staat open voor potentiële distributeurs die interesse hebben om Aporo II in hun regio te introduceren. 

De Aporo I en II werden ontwikkeld door het Nieuw-Zeelandse agritech-bedrijf Robotics Plus. Global Pac Technologies werd opgericht als joint venture voor het op de markt brengen van deze technologie. 

"We zijn de marktleider op dit terrein en onze klanten hebben echt succes," zegt McInness. "De internationale appelmarkt vertegenwoordigt een waarde van zo'n €72,2 mld en automatisering is essentieel met het oog op het wereldwijde tekort aan arbeidskrachten in de fruitverwerkende sector. Het mooie van Aporo I en II is dat ze zowel in nieuwe als bestaande verpakkingslijnen kunnen worden geïntegreerd, wat deze technologie voor iedereen toegankelijk maakt."

Voor meer informatie: 
Bree McGavin
Tel: +64 21 041 0048


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven