"We hebben al 80% van onze tijdspecifieke orders moeten annuleren"

Winterse kou en sneeuwval ontwrichten logistieke sector Turkije en Griekenland

Griekenland en Turkije worden de afgelopen dagen geteisterd door winters weer. De luchthaven in Istanboel raakte volledig ingesneeuwd, hetgeen tot vertragingen leidde. Het ziet er echter naar uit dat het ergste inmiddels achter de rug is. In Griekenland was er sprake van een koudegolf, waarbij hier en daar in het land sprake was van hevige sneeuwval. 

Christina Manossis, van het Griekse kiwi- en druivenexportbedrijf Zeus: "Het noorden van Griekenland had de afgelopen dagen te maken met een koufront. De lage temperaturen hadden echter geen gevolgen voor de kiwiboomgaarden omdat de bomen momenteel in rust zijn. Het kwik zou nog veel lager moeten zakken, tot -13 of -14 graden Celsius, om schade aan de bomen te veroorzaken. De grootste problemen doen zich momenteel in het zuiden van Griekenland voor. In de haven van Piraeus ontstonden vertragingen maar deze duurden maar één tot twee dagen."

Nasos Zafirakis van het Griekse fruitexportbedrijf Zafirakis Fruits voegde er het volgende aan toe: "Er is sneeuw gevallen in Griekenland en de temperaturen zijn gedaald. In het gebied waar wij actief zijn, daalde het kwik tot -6 graden Celsius. De logistiek in deze regio raakte niet ontwricht, maar gewassen liepen er wel schade op. Met dit soort lage temperaturen is het vrijwel zeker dat groentegewassen beschadigd raken. Ik heb ook begrepen dat  er mogelijk problemen zullen ontstaan bij citroenen, sinaasappelen en aardbeien. Het is nu nog vroeg en nog niet alle gegevens zijn beschikbaar. Broccoli, bloemkool en kool zijn nu al moeilijk verkrijgbaar in deze regio. Dit komt niet door de huidige kou, maar is het gevolg van de slechte weersomstandigheden in oktober." 

Coskun Eren van Eren Tarim vertelt dat de situatie in bepaalde delen van Turkije zeer ernstig is. "Het weer zit momenteel niet mee in Turkije en dit zal later mogelijk gevolgen hebben voor de productkwaliteit. Vooralsnog zijn er geen duidelijke tekenen van schade, maar we zullen het in de gaten moeten houden want schade als gevolg van kou openbaart zich bij citrus doorgaans pas later. De groenteteelt loopt vertraging op als gevolg van de lage temperaturen. Hetzelfde geldt voor de sierteelt. De oogstopbrengsten zullen veel lager uitpakken en producten zullen voor verlading grondig dienen te worden geïnspecteerd."

Naast de schade aan gewassen zijn er ook problemen met het transport. "De transportsector kampt met twee grote problemen. Het centrale deel van Turkije is zwaar getroffen waardoor vrachtwagens hun bestemmingen niet tijdig kunnen bereiken en ze er langer over doen om de grens te bereiken. Wanneer ze eenmaal bij de grens zijn aangekomen, dan zijn de grensposten afhankelijk van het weer open of gesloten. Vrachtwagens weten dus niet hoe lang ze moeten wachten. Dit maakt het extreem moeilijk om tijdspecifieke orders te vervullen. We hebben al meer dan 80% van onze orders moeten annuleren. Het komt erop neer dat er gemiddeld twee tot drie dagen opgeteld moeten worden bij het transport naar de EU," zegt Eren. 

Yigit Gokyigit van Alanar fruit laat weten geen problemen te verwachten als gevolg van de huidige weersomstandigheden in Turkije. "Het sneeuwt momenteel op de meeste plaatsen in Turkije, maar we verwachten geen nadelige gevolgen voor ons fruit. Hoewel er in Istanboel de voorbije dagen sprake was van zware sneeuwval, lijkt hier nu een einde aan te zijn gekomen. We verwachten dan ook dat de situatie snel zal normaliseren."

Voor meer informatie: 
Christina Manosis
Zeus Kiwi SA
+30 2351 045395
christinam@zeuskiwi.gr 
www.zeuskiwi.gr 

Nasos Zafirakis
Zafirakis Fruits
Tel: +30 2622 061765
Zafirakisfruits@gmail.com 
www.zafirakisfruit.gr 

Coskun Eren
Eren Tarim
Tel: +90 533 695 5802
coskun@erentarim.com 
www.erentarim.com 

Yigit Gokyigit
Alanar
+90 549 804 87 56
yigit.gokyigit@alanar.com.tr     
www.alanar.com.tr    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven