Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Felix Stamer van Direct Fresh over huidige bananenmarkt

"Knelpunten in de bevoorrading in eerste helft van 2022 worden niet uitgesloten"

De wereldbananensector kijkt terug op een aantal bewogen maanden: gedurende de hele zomer hebben aanzienlijke overschotten de markt sterk onder druk gezet, waardoor de prijzen op de spotmarkt soms tot een dieptepunt zijn gedaald. "Door logistieke problemen veranderde de situatie binnen 2-3 maanden volledig," zo vertelt Felix Stamer, productmanager bij Direct Fresh.

De ingewikkelde fruitlogistiek gooit momenteel roet in het eten van de hele bananenbevoorradingsketen. "De vraag is er, we hadden nog meer kunnen verkopen dan we nu doen. De moeilijkheid is de goederen uit de landen van oorsprong te krijgen. Ofwel zijn de leveringscontainers en schepen vol, ofwel worden ze aangeboden tegen exorbitante prijzen die 60 procent boven het normale niveau liggen," legt Stamer uit. Daarbij komen nog de knelpunten bij verpakkingsmaterialen, zoals bananendozen.


Links Felix Stamer, productmanager bananen bij Direct Fresh, en Demeter-producent Fernando Monsalve bij de Demeter-stand op BioFach 2019 in Neurenberg.

Dreigende knelpunten
Hoewel soortgelijke uitdagingen zich voordoen met andere overzeese producten, zoals Chinese knoflook, vreest ook de bananensector nu al voor het volgende verkoopseizoen. Stamer: "Ondanks de beperkte laadruimte kunnen we onze bestaande klanten nog steeds bedienen, zelfs met een lichte toename. Als dit zo doorgaat, zijn knelpunten in de bevoorrading in de eerste helft van 2022 volgens mij niet uit te sluiten."

Toenemende verkoop van Demeter-bananen
Direct Fresh is thuis in de sector overzeese producten en levert aan haar klanten in heel Europa een breed scala aan bananen, van conventionele tot Fairtrade biologische en Demeter-bananen. Deze laatste productlijn is sinds de lancering in 2019 het stokpaardje van het bedrijf geworden. "Wij hebben de verkoop van ons Ecuadoraanse Demeter-fruit kunnen verhogen en konden onze klanten laten zien dat de hoeveelheid en de kwaliteit gedurende het hele seizoen constant bleven. Wij willen dit nu verder uitbreiden. Verder ben ik ervan overtuigd dat biologische Fairtrade bananen de komende jaren een impuls zullen krijgen", besluit Stamer.

Voor meer informatie:
Felix Stamer
Direct Fresh GmbH
+49 162 303 3353
[email protected]
www.direct-fresh.de  
www.df-sourcing.de

Publicatiedatum: