Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Verband tussen walnootconsumptie en levensverwachting"

Volgens een onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health bestaat er een verband tussen een hoge walnootconsumptie, zowel in termen van hoeveelheden als frequentie, en een lager risico op overlijden en toename van de levensverwachting onder oudere volwassenen in de VS. 

"Wat we gezien hebben in dit onderzoek is dat het eten van zelfs een paar handjes walnoten per week al bijdraagt aan de levensverwachting, met name onder degenen die toch al niet zo verantwoord eten. Het is een praktische tip die eenvoudig op te volgen is voor mensen die hun voedingspatroon willen verbeteren, en dat zijn er momenteel veel," zegt Yanping Li, van de Faculteit Voeding van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en hoofdonderzoeker van deze studie. 

Het onderzoek, dat mede mogelijk werd gemaakt door de California Walnut Commission en in Nutrients werd gepubliceerd, wees uit dat het wekelijks nuttigen van vijf of meer porties (één portie = 28 gr) walnoten per week het grootste voordeel opleverde voor het risico op overlijden en de levensverwachting. Het eten van minstens vijf porties walnoten zou het risico op overlijden (aan welke oorzaak dan ook) met 14% en de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 25% verlagen en de levensverwachting met 1,3 jaar doen toenemen ten opzichte van mensen die geen walnoten consumeren. 

Het twee tot vier maal per week eten van walnoten biedt ook voordelen. Het zou de kans op overlijden met 13% verkleinen, de kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 14% en de levensverwachting met één jaar doen toenemen ten opzichte van mensen die geen walnoten eten. 

Opvallend is dat zelfs onder mensen met een suboptimaal eetpatroon, gemeten met een gevalideerde index gebaseerd op voedingsmiddelen die het risico op chronische aandoeningen verhogen, de consumptie van een halve portie walnoten per dag al gezondheidsvoordeel oplevert, zoals een 12% lagere kans om te overlijden in het algemeen en een 26% lagere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. 

Voor meer informatie: doi.org

Publicatiedatum: